VIDEO | Khodorkovsky și războiul cu Putin (DOCUMENTAR)

Publicat: 27/05/2022, 20:30

Mikhail Khodorkovsky lansează, constant, critici publice împotriva lui Vladimir Putin. El a acuzat că a fost închis politic şi a fost nevoit să-şi părăsească ţara natală, iar pentru BBC a dezvăluit care sunt următoarele ţări vizate de liderul de la Kremlin în cazul în care situația va deveni din ce în ce mai tensionată.

Oligarhul aflat în conflict cu Putin a transmis că ţările baltice, Estonia, Letonia şi Lituania vor fi următoarele state atacate, în flancul estic al NATO.

„Trebuie să înţelegem că, în capul lui, Putin este în război, dar nu cu Ucraina. Este în război cu Statele Unite şi NATO. A spus asta de mai multe ori. Propagandiştii săi au început deja să pregătească societatea rusă pentru un atac asupra ţărilor NATO. Ei vorbesc constant despre asta. Este pregătirea opiniei publice ruse pentru asta. Sunt absolut convins că, dacă Putin decide că a câştigat în Ucraina, acesta nu va fi ultimul pas, ultimul război. Următorii paşi vor fi ţările baltice”, a declarat Mikhail Khodorkovsky pentru CNN.

Mihail Borisovici Khodorkovski, născut în 19 iunie, un fost om de afaceri, rezident acum în Londra era considerat a fi cel mai bogat om din Rusia, cu o avere estimată la 15 miliarde de dolari și a fost clasat pe locul 16 pe lista Forbes a miliardarilor.

În anii sovietici, el a început să urce în aparatul Komsomol și a început mai multe afaceri în perioada glasnost și perestroika, la sfârșitul anilor 1980.

După dizolvarea Uniunii Sovietice, la mijlocul anilor 1990, el a acumulat bogății considerabile prin obținerea controlului asupra unui număr de zăcăminte petroliere siberiene unificate sub numele de Yukos, una dintre marile companii care a ieșit din privatizarea activelor statului în anii 1990.

În octombrie 2003, el a fost arestat de autoritățile ruse și acuzat de fraudă. Guvernul, sub Vladimir Putin, a înghețat apoi acțiunile Yukos la scurt timp după taxe. A luat apoi măsuri suplimentare împotriva lui Yukos, ceea ce a dus la prăbușirea prețului acțiunilor companiei și la evaporarea unei mari părți a averii lui Hodorkovski.

În mai 2005, a fost găsit vinovat și condamnat la nouă ani de închisoare. În decembrie 2010, în timp ce încă ispășea pedeapsa, Hodorkovski și partenerul său de afaceri Platon Lebedev au fost în continuare acuzați și găsiți vinovați de delapidare și spălare de bani, pedeapsa cu închisoarea lui Hodorkovski a fost prelungită până în 2014.

După ce Hans-Dietrich Genscher a făcut lobby pentru eliberarea sa, Putin l-a grațiat pe Hodorkovski, eliberându-l din închisoare pe 20 decembrie 2013.

A existat îngrijorare larg răspândită la nivel internațional că procesele și condamnările au fost motivate politic. Procesul a fost criticat în străinătate pentru lipsa unui proces echitabil.

Hodorkovski a depus mai multe cereri la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, solicitând despăgubiri pentru presupusele încălcări ale drepturilor omului de către Rusia.

Ca răspuns la prima sa cerere, care se referea la evenimente din 2003 până în 2005, instanța a constatat că autoritățile ruse au comis mai multe încălcări în tratamentul lor față de Hodorkovski.

În ciuda acestor constatări, instanța a decis în cele din urmă că procesul nu a fost motivat politic, ci mai degrabă „că acuzațiile împotriva lui au fost întemeiate pe „suspiciuni rezonabile”. El a fost considerat prizonier de conștiință de către Amnesty International.

După ce a fost grațiat de Putin și eliberat din închisoare, la sfârșitul anului 2013, Hodorkovski a părăsit imediat Rusia și i s-a acordat rezidența în Elveția. La sfârșitul anului 2013, se credea că averea sa personală valorează, ca estimare aproximativă, 100–250 de milioane de dolari.

La sfârșitul anului 2014, se spunea că el valorează aproximativ 500 de milioane de dolari. În 2015, s-a mutat la Londra. În decembrie 2016, Tribunalul Districtual din Dublin a dezghețat 100 de milioane de dolari din activele lui Hodorkovski care fuseseră deținute în Republica Irlanda.

În 2014, Hodorkovski a relansat Rusia Deschisă pentru a promova mai multe reforme în societatea civilă rusă, inclusiv alegeri libere și corecte, educație politică, protecția jurnaliștilor și activiștilor, susținerea statului de drept și asigurarea independenței presei. El a fost descris de The Economist drept „cel mai important critic în exil al Kremlinului”.

Hodorkovski critică în mod deschis ceea ce el numește „ democrație gestionată” în Rusia. El spune că serviciile militare și de securitate exercită prea multă autoritate.

„Este modelul Singapore, este un termen pe care oamenii îl înțeleg în Rusia în zilele noastre. Înseamnă că teoretic ai o presă liberă, dar în practică există autocenzură. Teoretic ai instanțe, în practică instanțele adoptă decizii dictate. de sus. Teoretic există drepturi civile consacrate în constituție; în practică nu ești în măsură să exerciți unele dintre aceste drepturi”, a spus el pentru The Times.

După ce a fost condamnat pentru evaziune fiscală, spălare de bani și delapidare, Hodorkovski și-a menținut nevinovăția și a spus că de fapt condamnarea sa a fost „răzbunare pentru finanțarea partidelor politice care s-au opus lui Putin”.

La 20 decembrie 2013, Putin a semnat o grațiere prin care îl eliberează pe Hodorkovski. După eliberarea sa, Hodorkovski s-a adresat presei la o conferință de presă la Berlin, Germania. El s-a referit la el însuși ca un „deținut politic” și a declarat că nu va reintra în afaceri sau în politică.

Hodorkovski a declarat într-un interviu din decembrie 2014 că nu și-a încălcat promisiunea față de Putin de a evita politica, ci a fost angajat doar în „lucrarea societății civile… politica este în esență o luptă pentru a te alege, personal”.

Marian Popescu
Marian Popescu este pasionat de tot ce înseamnă jurnalism, de-a lungul timpului activând în tv, radio și mai ales în presa online. După ce a mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Filmul crimei din Brăila. Doctorița a fost ucisă în 33 de secunde. Cum a încercat...
LIDL, prima reacție după ce Sânziana Negru și Ștefan Floroaica au aruncat la gunoi produsele...
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate...
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut...
Restaurantele din Paris, pustii ca în pandemie înainte de Jocurile Olimpice. Proprietarii sunt furioși: „O...
DEZVĂLUIRI NOI | Ce au descoperit legiștii sub unghiile Marinei, dentista din Brăila. Cât ar...
Mantea și-a dezvăluit DIETA specială pe care o respectă! Arată fabulos la 38 de ani
Vremea se schimbă radical în România, de la mijlocul săptămânii. ANM a emis prognoza meteo...
Doctorița Gavril, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
„Zici că noi alegem președintele în America” Dan Negru vorbește despre prioritățile românilor după anunțul...
Au peste 40 de ani, dar arată ca la 20. Ele sunt vedetele pentru care...
Cele mai ieftine SUV-uri cu transmisie automată. Care sunt rivalii lui DUSTER?
Bombardiere americane sosesc în România pentru misiunea Bomber Task Force 24-4. Acestea au fost interceptate...
Eveniment RAR deasupra Antarcticii! S-a întâmplat BRUSC
A murit cea mai frumoasă actriță. Marea doamnă s-a stins. Toți o știau din telenovele
Cel mai șocant film horror din istorie. E cea mai profitabilă producție
Imagini din apartamentul în care Andrei Versace a fost găsit fără suflare. Ce se observă...
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace
Cât au plătit Tavi Clonda și Gabriela Cristea pentru o cursă de la aeroport la...
Cine sunt părinții lui Andrei Versace și cu ce se ocupă? Povestea unui imperiu imobiliar...
BANCUL ZILEI. Costică îl întreabă pe Mitică: –De ce porți verigheta pe mâna cealaltă?
Telescopul Hubble urmărește materia întunecată din galaxii cu ajutorul stelelor