Klaus Iohannis a depus o coroană de flori în memoria victimelor Revoluției din Decembrie 1989
Președintele României a depus, marți dimineață, o coroană de flori în memoria victimelor Revoluției din Decembrie 1989, la Troița din Piața Universității.
Șeful statului a ajuns dimineață, la ora 8:00, în Piața Universității, a depus coroana de flori în fața Troiței amplasată la Kilometrul 0 și a ținut câteva momente de reculegere în memoria victimelor Revoluției care a izbucnit acum 32 de ani.
Președintele nu a transmis niciun mesaj cu prilejul acestei ceremonii.
49 de morţi după curățarea Pieței Universității
În aceaste zile se împlinesc 32 de ani de la Revoluția din 1989, momentul de cotitură care a transformat o Românie comunistă, aflată în puterea deplină a lui Nicolae Ceaușescu și a Partidului Comunist Român, într-o țară cu aspirații democratice, hotărâtă să-și ia destinul în propriile mâini, chiar și printr-o dureroasă jertfă de sânge.
Ziua de 21 decembrie 1989 s-a dovedit a fi crucială, în tot acel context tensionat, cu atât mai mult cu cât, încă din după-amiaza de 16 decembrie, la Timișoara, au început să fie scandate lozinci anticomuniste, iar protestatarii – care, inițial, cu o zi înainte, se adunaseră pentru a se împotrivi evacuării pastorului reformat László Tökés – s-au răspândit prin oraș pentru a mobiliza locuitorii.
În dimineața zilei de 21 decembrie 1989, tensiunea crescândă a dus la manifestații anticomuniste în orașele mari din vestul României și dictatorul Nicolae Ceaușescu a făcut o încercare disperată de a ”liniști” țara, organizând un miting în care, potrivit propriului scenariu, politica sa ar fi trebuit să fie sprijinită public de toți participanții.
Înainte de acest miting, însă, tensiunea se afla la cote extreme. La ora 12.00, Nicolae Ceauşescu convoacă un miting în Piaţa Comitetului Central din Bucureşti, numai că, după doar câteva fraze, este întrerupt de ţipetele care se aud în rândul manifestanţilor. Surprins, Ceaușescu face apel la calm și își reia, cu greutate, discursul în timpul căruia va promite, disperat, adăugarea a încă 100 de lei la salariu.
După ce ”adunarea populară” s-a dispersat, manifestanții s-au grupat în Piaţa Universităţii, iar apoi întreg centrul Capitalei – de la Piața Unirii/Piața Romană/Piața Rosetti – a fost ocupat de protestatari.
În jurul orei 17.00 au fost înregistrate primele victime – 13 tineri au fost omorâţi în apropierea Sălii Dalles, şase dintre ei loviţi de un camion, iar ceilalţi şapte, care scăpaseră, au fost împuşcaţi în cap, a povestit Viorel Ene – preşedintele Asociaţiei Victimelor Mineriadelor – citat de frontpress.ro.
În după-amiaza zilei de 21 decembrie 1989, demonstranţii au oferit flori militarilor, ulterior fiind ridicată o baricadă din mese şi scaune la hotelul Intercontinental. Reacția forțelor de ordine, loiale regimului comunist, a fost cruntă după lăsarea serii. Au murit 49 de oameni în această ”acțiune de curățare” a Pieței Universității.