Prima pagină » Actualitate » Klaus Iohannis a promulgat legea: 6 și 7 ianuarie, zile de sărbătoare legală în care nu se lucrează

Klaus Iohannis a promulgat legea: 6 și 7 ianuarie, zile de sărbătoare legală în care nu se lucrează

Klaus Iohannis a promulgat legea: 6 și 7 ianuarie, zile de sărbătoare legală în care nu se lucrează

Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care prevede instituirea ca zile de sărbătoare legală în care nu se lucrează a datelor de 6 și 7 ianuarie.

În 6 ianuarie, creștinii ortodocși sărbătoresc Botezul Domnului, iar a doua zi, 7 ianuarie, Soborul Sfântului Proroc Ioan Botezătorul.

Cine este unul dintre inițiatorii proiectului de lege

Președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, este unul dintre inițiatorii proiectului de lege.

Potrivit noii legi promulgate vineri de președintele Iohannis, datele de 6, respectiv 7 ianuarie vor fi zile de sărbătoare legală în care nu se lucrează.

„Proiectul de lege are ca obiect de reglementare modificarea art.139 alin.(1) din Legea nr.53/2003, urmărindu-se instituirea, ca zile de sărbătoare legală în care nu se lucrează, a zilelor de 6 ianuarie – Botezul Domnului – Boboteaza și 7 ianuarie – Soborul Sfântului Proroc Ioan Botezătorul”, se arăta în raportul comisiei de specialitate.

Proiectul de lege a fost iniţiat de 62 deputaţi PSD, printre care Marcel Ciolacu şi liderul grupului Alfred Simonis. Camera Deputaților a fost for decizional. „Nu cred că este cu nimic ieșit din comun Boboteaza și Sf. Ion să fie zile libere”, spunea în noiembrie președintele PSD, Marcel Ciolacu, întrebat despre proiectul de lege care prevede ca zilele de 6 și 7 ianuarie să fie libere.

„Eu sunt creștin, ca și dumneavoastră. Sunt două sărbători mari, Boboteaza și Sfântul Ion, și nu cred că este cu nimic ieșit din comun ca aceste două zile să fie zile libere. Foarte mulți români participă atât la Bobotează și foarte mulți români sărbătoresc Sfântul Ion, cei mai mulți sfinți sunt de Sfântul Ion” – Marcel Ciolacu

Alte zile libere stipulate în Codul Muncii:

  • 1 şi 2 ianuarie;
  • 24 ianuarie (Ziua Unirii Principatelor Române);
  • Vinerea Mare (ultima zi de vineri înaintea Paştelui), prima şi a doua zi de Paşti;
  • 1 mai;
  • 1 iunie;
  • prima şi a doua zi de Rusalii;
  • 15 august (Adormirea Maicii Domnului);
  • 30 noiembrie (Sfântul Apostol Andrei, cel Întâi chemat, Ocrotitorul României);
  • 1 decembrie
  • 25 și 26 decembrie (prima şi a doua zi de Crăciun);
  • două zile pentru fiecare dintre cele trei sărbători religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decât cele creştine, pentru persoanele aparţinând acestora.
Autor
Marius Olaru este un jurnalist cu experienta, care a debutat in presa scrisa din Romania in anul 2000. De-a lungul carierei, a colaborat cu mai multe publicatii, atat din presa scrisa, cat si online, ... vezi toate articolele