Klaus Iohannis a promulgat Legea prin care se reduce vârsta standard de pensionare pentru unele categorii de activități miniere
Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, luni, legea privind aprobarea OUG 10/2020 prin care se reduce cu 20 de ani vârsta standard de pensionare pentru anumite categorii de persoane
Legea prin care se reduce vârsta standard de pensionare pentru unele categorii de activități miniere a fost promulgată
Persoanele care au desfăşurat activităţi miniere în subteran vor avea dreptul de pensie pentru limită de vârstă, cu reducerea vârstei standard de pensionare cu 20 de ani, pentru persoanele care au desfăşurat activităţi miniere în subteran cel puţin 50% din timpul normal de muncă în luna respectivă.
Astfel, perosanele care au lucrat în domeniul prospecţiunii, explorării, dezvoltării, exploatării, preparării/sau prelucrării, concentrării, conservării şi închiderii minelor, din cadrul unităţilor de prospecţiuni şi explorări geologice, dacă au un stagiu de cotizare de cel puţin 20 de ani, realizat în aceste activităţi, vor beneficia de Legea privind reducerea vârstei standard de pensionare.
Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat luni, 15 martie 2021, următoarele decrete:
Șeful statului a promulgat Legea pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 46/2019 privind operarea Sistemului de avertizare a populației în situații de urgență „RO-ALERT”, precum și Legea privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 46/2020 pentru completarea art. 8 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 11/2020 privind stocurile de urgență medicală, precum și unele măsuri aferente instituirii carantinei.
De asemenea, Klaus Iohannis a semnat decretul de promulgare a Legii privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 84/2020 pentru stabilirea unor măsuri necesare în vederea implementării Programului operațional Ajutorarea persoanelor defavorizate – POAD.
O altă lege promulgată, luni, de șeful statului este cea referitoare la aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 36/2020 pentru modificarea și completarea unor acte normative, precum și pentru adoptarea unor măsuri pe timpul stării de urgență.
Polițiștii pot fi delegați, fără acordul lor scris
O altă măsură vizează posibilitatea ca polițiștii să fie delegați, fără acordul lor scris pentru exercitarea altor activităţi decât cele corespunzătoare postului ocupat. De asemenea, este prevăzută posibilitatea extinderii situaţiilor în care poliţiștilor nu le pot înceta raporturile de serviciu.
Actul normativ prevede că șeful unității poate decide programul de lucru al cadrelor militare, ținând cont de specificul şi nevoile unității. Totodată, legea prevede extinderea situaţiilor în care cadrele militare nu pot fi trecute în rezervă.