Președintele României a semnat, joi, decretul de rechemare din calitatea de ambasador a lui Dragoș Viorel Țigău, după ce diplomatul fusese chemat săptămâna aceasta la consultări la sediul Ministerului Afacerilor Externe, condus, până joi, de Bogdan Aurescu. Decizia a fost luată după ce remarca ambasadorului român în momentul în care o maimuță a apărut la geamul sălii de ședință a fost criticată, din informațiile Gândul, de delegația Federație Ruse, apoi a stat la baza unei sesizări a Grupului African, conform documentelor confidențiale consultate de Gândul.
Decretul de rechemare a lui Dragoș Viorel Radu Țigău din funcția de ambasador este semnat de Klaus Iohannis, cel care are această atribuție constituțională, la propunerea Guvernului, respectiv, în acest caz a ministrului Afacerilor Externe.
Astfel, Dragoș Viorel Radu Țigău pierde funcțiile de ambasador extraordinar și plenipotențiar al României în Republica Kenya, Republica Burundi, Republica Uganda, Republica Rwanda și Republica Unită a Tanzaniei, cu reședința la Nairobi.
Ordinul este contrasemnat de premierul interimar Cătălin Predoiu, cel care a condus Guvernul începând de luni, când Nicolae Ciucă și-a dat demisia de la conducerea Executivului, până joi seara, când a fost învestit Cabinetul Ciolacu, după ce a primit votul de încredere al Parlamentului. La conducerea Ministerului Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu a fost înlocuit cu Luminița Teodora Odobescu.
Conform legii, Dragoș Viorel Radu Țigău are răgaz să își încheie misiunea în Nairobi în termen de cel mult 90 de zile de la publicarea decretului de rechemare.
Dragoș Viorel Țigău conducea în 26 aprilie, o ședință foarte tensionată a Grupului Regional al Statelor Est Europene, în cadrul unui panel al ONU, când o maimuță a apărut la geamul sălii de conferință din Nairobi. Afirmația din acel moment a diplomatului român – care, potrivit presei kenyene, ar fi spus „grupul african ni s-a alăturat” – a condus la decizia anunțată de Ministerul Afacerilor Externe în 8 iunie, de a-l rechema în țară.
Ceea ce a aflat Gândul, din surse avizate și pe baza documentelor confidențiale consultate, este că singura delegație care a protestat pe loc la momentul afirmației a fost cea Federației Ruse, iar reclamația oficială a reprezentanților Grupului African a fost transmisă emisarilor ONU mai bine de o lună mai târziu, în 31 mai.
Diplomatul român a ajuns la consultări cu coordonatorii din centrala MAE de la București, potrivit informațiilor Gândul, care a transmis o solicitare pentru confirmarea informațiilor privind reclamațiile delegației Rusiei la adresa ambasadorului chemat în țară, încă de sâmbătă seara, la care nu a primit răspuns. Duminică după-amiază, această informație era publicată, pe surse, de postul internațional de televiziune CNN. MAE nu a transmis un răspuns oficial nici până joi seara, la finalul mandatului lui Bogdan Aurescu.