Prima pagină » Actualitate » Klaus Iohannis a trimis Parlamentului noi inițiative de COOPERARE militară și asistență pentru Ucraina

Klaus Iohannis a trimis Parlamentului noi inițiative de COOPERARE militară și asistență pentru Ucraina

Klaus Iohannis a trimis Parlamentului noi inițiative de COOPERARE militară și asistență pentru Ucraina

Președintele României, Klaus Iohannis, a trimis Parlamentului mai multe scrisori oficiale prin care informează și propune o serie de inițiative care consolidează sprijinul acordat Ucrainei și cooperarea militară cu partenerii internaționali. Informarea vizează staționarea unor bărci de asalt donate de Suedia către Ucraina în Portul Militar Mangalia.

Una dintre propuneri include aprobarea înființării pe teritoriul României a unei facilități de instruire în domeniul maritim, precum și sprijinirea procesului de instruire a militarilor infanteriei marine din Ucraina, în limita capabilităților existente.

De asemenea, președintele Iohannis a informat Parlamentul că a aprobat tranzitarea teritoriului României de echipamente și bunuri materiale donate Ucrainei de către Suedia.

Este vorba de punerea unor bărci de asalt în funcțiune de către personalul suedez, constând în 35 de persoane. Militarii suedezi au intrat pe teritoriul României în a doua jumătate a lunii august și au solicitat acces la Baza Aeriană Mihail Kogâlniceanu și în Portul Midia.

Suedia a solicitat și asigurarea sprijinului logistic pentru personalul ucrainean care va participa la activitățile de instruire, constând în transport, hrană, cazare, dar și combustibilul necesar funcționării ambarcațiunilor.

Ambele scrisori au fost trimise la comisiile de aparare ale celor doua Camere pentru intocmirea proiectului de Hotarare și vor fi inscrise pe ordinea de zi a plenului comun de luni, 23 septembrie.

Activități de instruire și exerciții România-SUA

În plus, Iohannis a cerut aprobarea desfășurării de activități de instruire și exerciții cu partenerul american.

Aceasta include prepoziționarea pe teritoriul României, pentru o perioadă de până la doi ani, a unui contingent american de forțe navale pentru operațiuni speciale, ceea ce va întări parteneriatul strategic dintre România și SUA și va contribui la securitatea regională, se arată în documentul oficial.

Ultima măsură va fi înscrisă pe ordinea de zi a plenului comun, transmite Camera Deputaților.

Măsurile sunt menite să reconfirme angajamentul României în fața partenerilor internațional și de sprijin continuu acordat Ucrainei în fața agresiunii Federației Ruse.

CITEȘTE ȘI:

Drum deschis pentru „senatorul” Klaus Iohannis / PNL a depus proiectul pentru modificarea legii

Rareș Mereuță este reporter specializat în domeniul politic, cu o carieră începută în 2022 ca editor de știri la un post de televiziune central. Absolvent de licență și master în Științe ... vezi toate articolele

Citește și