Klaus Iohannis: Amploarea efectelor valului 4 depinde de gradul de vaccinare. Dacă incidența depășește 6 la mie, școlile trec în online

Klaus Iohannis: Amploarea efectelor valului 4 depinde de gradul de vaccinare. Dacă incidența depășește 6 la mie, școlile trec în online
Klaus Iohannis a semnat decretele pentru demisiile USR și intrarea interimarilor (UPDATE)
Publicat: 26/08/2021, 18:46

​​Președintele Klaus Iohannis a susținut joi seară o declarație de presă, la finalul ședinței de la Cotroceni cu miniștrii Sănătății și Educației pe tema începerii noului an școlar. Învățământul online poate cel mult funcționa ca soluție provizorie când situația epidemiologică este gravă, spune președintele, care a precizat că școlile trec în online în localitățile în care incidența va depăși 6 la mie.

Ședinta de lucru cu miniștrii Ioana Mihăilă și Sorin Cîmpeanu a început la ora 17.00, iar concluziile au fost prezentate în declarația de presă de la Cotroceni de joi seara.

„Ne aflăm în valul 4 al pandemiei și am ținut să disut despre gradul de pregătire a sistemului medical. Amploarea efectelor a acestui val pandemic depinde de gradul de vaccinare. Doar vaccinarea reduce semnificativ riscul îmbolnăvirilor grave și al deceselor (…) Virusul cu care ne confruntăm este departe de a fi ținut sub control, cu atât mai mult cu cât răspândirea lui este la nivel global și foarte multe țări sunt în imposibilitatea de a-și putea vaccina cetățenii. Aceste condiții explică și apariția noilor tulpini și doar vaccinarea reduce semnificativ riscul îmbolnăvirilor grave și al deceselor. Este evidentă nevoia de eficientizare a DSP-uri. Aștept mai multă implicare pentru creșterea capacității de testare”, a declarat Klaus Iohannis.

Școala va începe sub spectrul pandemiei, iar experiența anului trecut a arătat că e important ca procesul educațional să se desfășoare cu prezență fizică, a mai spus președintele. România este într-o situație bună în ceea ce privește capacitatea de a asigura vaccinarea pentru toți cei care își doresc să se vaccineze, iar experiența vaccinării este la fel în țara noastră ca în orice țară civilizată, și acest fapt reprezintă un exemplu de normalitate, a adăugat Iohannis.

„Învățământul online poate cel mult funcționa ca soluție provizorie când situația epidemiologică este gravă. Școlile se vor deschide pe 13 septembrie și vor funcționa cu prezența fizică, bineînțeles cu respectarea strictă a normelor de protecție – mască, distanțare, aerisirea sălilor de curs. Câtă vreme incidența rămâne sub 6 la mie vom avea toți copiii în sălile de clasă. dacă se depășește scolile trec în online în respectiva localitate. Solicit tuturor actorilor implicați să colaboreze ca toate măsurile posibile să fie puse în practică rapid și prioritar. Începerea în condiții bune a anului școlar ține în bună măsură de autoritățile locale”, a mai spus Klaus Iohannis.

Medicii sunt deja bine pregătiți și cu multă experiență, spune președintele, dar este evidentă nevoia de eficientizare a Direcțiilor de Sănătate Publică și se cere mai multă implicare din partea tuturor pentru creșterea capacității de testare, precum și pentru pregătirea sistemului medical de a prelua și pacienți non-COVID.

Președintele a făcut un apel către părinți, către personalul din învățământ, pentru vaccinare. El a solicitat  tuturor actorilor implicați, în special Ministerului Educației și Ministerului Sănătății, dar şi autorităților publice locale, să colaboreze pentru ca toate măsurile posibile care să garanteze siguranța copiilor și a cadrelor didactice să fie puse în practică în mod rapid și prioritar.
Începerea în condiții bune a anului școlar depinde, în mare măsură, de mobilizarea autorităților locale, de modul în care acestea colaborează între ele și cu autoritățile centrale pentru a rezolva problemele specifice fiecărei unități de învățământ, a mai spus Iohannis.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Temperatura optimă în casă. La câte grade recomandă medicul specialist să setezi centrala termică pentru...
Vedeta din România pe care puțini și-o amintesc! Mama ei e disperată: fiica a renunțat...
FOTO. Ce veste despre manechinul de 44 de ani care și-a părăsit soțul milionar pentru...
Cum va reacționa Ucraina dacă Maia Sandu pierde alegerile și Republica Moldova intră sub controlul...
Mărturia sfâșietoare a vecinei celor trei români morți în Valencia. Ce s-a întâmplat cu doar...
O profesoară de liceu riscă 15 ani după gratii după ce s-a aflat că avea...
RAPORT: Europenilor ar trebui să li se spună să-și facă provizii, în caz de război...
Cum a luat 'block' Un show păcătos! Capatos a răbufnit: 'Nu se poate așa ceva!'...
Actrița Maria Dinulescu, transformată total! A părăsit România în pandemie și s-a apucat de afaceri...
EXCLUSIV. Mărturiile românilor din Spania care s-au aruncat în puhoaie pentru a-şi salva vecinii: "Am...
Anunțul MAE de ultim moment despre românii dispăruți în Spania, în urma inundațiilor catastrofale
16 români sunt dați dispăruți în Spania, în urma inundațiilor! MAE verifică informațiile cu privire...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Noul Volvo XC90 are prețuri oficiale în România. SUV-ul suedez bate competiția germană!
Care este valoarea celui mai mare IQ înregistrat în lume în 2024? Terence Tao deţine...
Au fost găsite PRIMELE fosile de dinozaur în Hong Kong!
Lege pentru românii de la bloc. Se montează neapărat la ușă. Asociația de proprietari te...
Cea mai bună omletă din lume. Rețeta care face furori peste tot
Club Colectiv, la un pas de o nouă tragedie, la 9 ani de la incendiul...
Se spală rufe azi, 2 noiembrie 2024, de Moșii de Toamnă? Iată ce spun preoții...
VIDEO Mama Andreei Tonciu, despre infidelitatea soțului. Cum a aflat aceasta că a fost înșelată...
EXCLUSIV! Renumitul fotograf Viorel Belinschi din Moldova, dezamagit de atitudinea lui Culita Sterp: ”A ales...
BANCUL ZILEI. Medicul către Bubulina: – Fiica ta are o nevroză. I-aş recomanda multă distracţie!
Un studiu sugerează că stelele eșuate ar putea forma planete