Armata obligatorie în România nu este, deocamdată, în plan, spune președintele Klaus Iohannis, care vrea, în schimb, noi recruți. Declarația vine în contextul în care Josep Borrell, șeful diplomației europene, spunea recent că se simte pericolul războiului în Europa.
„Acesta (războiul) nu va începe mâine, dar nu putem nega realitatea”, a spus marți şeful diplomaţiei europene în ceea ce Euractiv numeşte ca fiind cele mai explicite comentarii ale sale de până acum în privinţa războiului.
Comentariile sale vin după ce mai mulţi comandanţi militari europeni au lansat recent avertismente cu privire la faptul că Rusia ar putea încerca să submineze NATO în următorul deceniu.
Astfel, Germania, Franța, Olanda, Belgia sau Letonia iau în calcul reintroducerea stagiului militar obligatoriu, în condițiile amenințărilor Rusiei. În România, situația este complet diferită. Asigurările vin chiar de la șeful statului, Klaus Iohannis, care vrea însă o rezervă mai mare de cadre militare.
„ Trebuie să intensificăm eforturile pentru a consolida rezerva de personal militar, pentru a revitaliza industria națională de apărare și pentru a moderniza infrastructura de transport. Apărarea cetățenilor noștri este una dintre obligațiile fundamentale ale statului român. Nu poate fi însă garantată siguranța oamenilor în lipsa unei armate dotate cu tehnologie modernă”, spune Klaus Iohannis.
Începând cu anul 2023, România a crescut de la 2% la 2,5% alocarea din PIB pentru apărare, adică pentru înzestrarea Armatei României, pentru motivarea, instruirea și perfecționarea militarilor noștri și pentru a crește nivelul de interoperabilitate cu forțele aliate. La acest moment, Ministerul Apărării Naționale propune un program de pregătire militară voluntară timp de patru luni pentru tinerii între 18 și 30 și 5 de ani, cu un salariu și un bonus generos la finalul perioadei de instruire, potrivit Digi24.