Klaus IOHANNIS clarifică poziția sa față de legea care ar putea să-i permită candidatura la parlamentare: Voi avea grijă ca această lege să nu existe
This browser does not support the video element.
Președintele Klaus Iohannis a abordat, miercuri, în cadrul unei conferințe de presă desfășurate în Statele Unite, subiectul controversatei legi propuse de Partidul Național Liberal (PNL), care ar putea să-i permită să candideze ca independent la alegerile parlamentare.
Klaus Iohannis a subliniat cu fermitate că nu a solicitat coaliției o astfel de lege și că intenția sa este de a se asigura că aceasta nu va fi adoptată.
„Dați-mi voie să lăsăm chestiunea de candidatură sau nu, sau ce facem în următoarea perioadă pentru o discuție pe care o vom avea în România, dacă este despre România. Dar, despre această lege pot să vă spun și acum, fiindcă pentru mine este foarte clar, nu am dorit o lege pentru mine, nu doresc o lege pentru mine și pot să vă spun cu certitudine că voi avea grijă ca această lege să nu existe”, a declarat președintele Rmâniei.
Șeful statului a reiterat că este inacceptabil ca o lege să fie creată în beneficiul unei singure persoane.
Nu este posibil să se facă o lege pentru o persoană și atunci cred că m-am exprimat foarte clar. Nu va exista această lege și nu doresc, eu nu doresc să existe, a adăugat acesta.
Întrebat despre posibile soluții juridice alternative, președintele a răspuns: „Toate acestea le vom discuta acasă”.
Ce prevede amendamentul PNL
Săptămâna trecută, parlamentarii PNL Daniel Fenechiu și Gabriel Andronache au depus o propunere legislativă care prevede că președintele României poate candida ca independent, în ultimele trei luni ale mandatului, pe listele unui partid sau ale unei alianțe la alegerile parlamentare. (detalii AICI)
Modificarea vizează Legea 208/2015, prin introducerea la art. 52 a sintagmei „nu se admit candidaturi independente pe listele de candidați depuse de partidele politice, alianțele politice sau alianțele electorale, cu excepția situației președintelui României, în funcție la data alegerii Camerei Deputaților și Senatului, dacă se află în ultimele 3 luni ale mandatului, care poate candida ca independent pe listele unui partid politic, unei alianțe politice sau alianțe electorale pentru obținerea unui mandat de deputat sau senator. În cazul în care este ales deputat sau senator, președintele Românieie este obligat ca, după validare, să opteze între calitatea de deputat sau senator și cea de președinte”.
Sursa FOTO: captură video Youtube – Administrația Prezidențială
Sursa VIDEO: Youtube – Administrația Prezidențială
CITEȘTE ȘI: