Klaus Iohannis a transmis în cadrul ceremoniei de deschidere a Conferinței Europene de Inginerie Seismică și Seismologie – 3ECEES că seismologia joacă un rol cheie în a ne ajuta să înțelegem mai bine cutremurele și să reducem riscul seismic.
„Fiind de formație profesor de fizică, este de la sine înțeles că eu însumi cred cu tărie în puterea educației, științei și descoperirii științifice de a ne ajuta să depășim provocările cu care ne confruntăm ca societate. În ultimii ani, în efortul internațional de a depăși pandemia de COVID-19 și efectele sale asupra sănătății, economiei și societății, am recurs adesea la oameni de știință și la știință.
Răspunzând la o mare provocare pentru omenire în prezent, schimbările climatice, apelăm din nou la oamenii de știință pentru îndrumarea lor în anticiparea evenimentelor meteorologice extreme, găsirea unor modalități inovatoare de adaptare la schimbările climatice, descoperirea și dezvoltarea tehnologiilor care reduc gazele cu efect de seră pe care le generăm”, a spus Klaus Iohannis.
„Cred cu tărie că în centrul prevenirii și răspunsului nostru eficient la dezastre naturale se află o abordare bazată pe colaborare, pe fapte și soluții dovedite științific.
Suntem mai puternici atunci când ne unim forțele, atât în calitate de politicieni reuniți la summituri menite să abordeze probleme internaționale presante, cât și ca oameni de știință care lucrează dincolo de frontierele naționale la proiecte comune de cercetare care generează cunoaștere, benefică nu numai pentru cetățenii unei anumite țări, ci pentru umanitate în ansamblu”, a mai spus președintele.
„Comunitatea de cercetare privind ingineria seismică și seismologia joacă un rol cheie în a ne ajuta să înțelegem mai bine un fenomen natural care s-a dovedit foarte des distructiv de-a lungul istoriei umanității, precum și în istoria recentă a țării noastre, cutremurele.
Cercetarea pe care o întreprindeți salvează vieți prin faptul că oferă factorilor de decizie date cheie în reducerea riscului seismic și, prin urmare, are implicații pozitive pentru viața cetățenilor din întreaga lume, influențând în mod direct bunăstarea acestora.
România și eu personal suntem foarte mândri să vă susținem activitatea, oferind prin această conferință o platformă pentru comunitatea dumneavoastră de cercetare pentru a vă întâlni, a face schimb de idei și a planifica cercetarea revoluționară de mâine”, a adăugat Klaus Iohannis.