Președintele Klaus Iohannis a declarat, marți, pe ultima sută de metri înaintea deciziei așteptate în cazul aderării României la Spațiul Schengen că oficialii statului încă negociază pentru a ajunge la acest rezultat.
Mai sunt două zile până când Consiliul Uniunii Europene pentru Justiție și Afaceri Interne va dezbate și este așteptat să ia o decizie în ceea ce privește aderarea României, Bulgariei și Croației în Spațiul Schengen, alături ce cele 26 de țări membre. Dacă, oficial, ordinea de zi oficială, provizorie în prezent pentru Consiliul JAI din 8 și 9 decembrie, include propuneri de decizii separate pentru România și Bulgaria, respectiv pentru Croația, surse politice europene și naționale au vorbit despre o posibilă decuplare a hotărârii de vecinii de la sud de Dunăre.
Întrebat de jurnaliști care sunt șansele ca România să adere la Spațiul Schengen, șeful statului a răspuns că „încă se discută, se negociază”.
„Joi, această chestiune se va afla pe masa Consiliului în format JAI de miniștri de Interne și de Justiție. Acolo sigur se va discuta in extenso această chestiune. Până atunci este încă nevoie de negocieri, încă se discută pe textul acelei decizii și noi suntem angajați să stăm hotărâți până în ultimul moment și să ducem decizia acolo unde dorim noi”, a afirmat șeful statului în declarațiile de presă susținute înaintea participării la Summitul Uniunea Europeană – Balcanii de Vest.
„Nu ne vom opri din discutat și negociat până în ultimul moment”, a spus Klaus Iohannis.
Șeful statului a fost întrebat și despre o posibilă decuplare a deciziei în cazul României de Bulgaria, așa cum unele surse au vehiculat în ultima perioadă. „În condițiile în care deciziile referitoare la România și Bulgaria nu sunt tocmai identice, nici rezultatele nu pot fi tocmai identice, dar asta nu înseamnă că nu se poate găsi o formulă de decizie care este convenabilă pentru ambele părți. O decuplare este, sigur, o chestiune care s-a mai discutat și speranța mea este să avem o decizie pozitivă și să nu fie nevoie să discutăm în în continuare aceste chestiuni”, a spus Klaus Iohannis.
Odată cu instituirea Spațiului Schengen în 1995, au fost eliminate controalele la frontierele interne ale UE, iar în prezent spațiul Schengen cuprinde majoritatea statelor UE, cu excepția Irlandei, care menține opțiunea de a rămâne în afara spațiului și desfășoară propria zonă comună de călătorie cu Regatul Unit, precum și cu excepția Bulgariei, Croației, Ciprului și României, care sunt obligate să adere la Schengen, conform dosarului Parlamentului Europenen. Patru țări din afara UE – Islanda, Norvegia, Elveția și Liechtenstein – sunt membre ale Spațiul Schengen.