Prima pagină » Actualitate » Klaus Iohannis: Cu Suedia în NATO, vom spori apărarea şi DESCURAJAREA pe flancul estic

Klaus Iohannis: Cu Suedia în NATO, vom spori apărarea şi DESCURAJAREA pe flancul estic

Klaus Iohannis: Cu Suedia în NATO, vom spori apărarea şi DESCURAJAREA pe flancul estic
Preşedintele Klaus Iohannis / Captură video

Klaus Iohannis a afirmat că intrarea Suediei în NATO va spori apărarea şi descurajarea pe flancul estic. În acelați timp, „vom continua sprijinul nostru puternic pentru Ucraina”, a subliniat președintele României.

„Astăzi au fost stabilite condiţiile pentru a primi Suedia în familia NATO. Contribuţia acestei ţări la securitatea euro-atlantică este substanţială. Cu Suedia în NATO, vom spori apărarea şi descurajarea pe flancul estic şi vom continua sprijinul nostru puternic pentru Ucraina. Împreună suntem mai puternici”, a scris Klaus Iohannis, luni pe reţeaua X.

Parlamentul ungar a ratificat, luni, aderarea Suediei la NATO

Parlamentul ungar a ratificat, luni, aderarea Suediei la NATO, ultima etapă a aderării acestei ţări nordice la Alianţa Nord-Atlantică, după invazia Ucrainei de către Rusia, relatează AFP. Această ratificare are loc după o lungă aşteptare şi un drum haotic, în urma unor tergiversări ale Turciei urmate de un vot pozitiv în ianuarie, şi tergiversări ale premierului naţionalist ungar Viktor Orban.

După negocieri intense, Ungaria elimină astfel ultimul obstacol procedural privind admiterea Suediei în Alianța Nord-Atlantică. Suedia și Finlanda au decis să adere la NATO de teama riscurilor generate de Rusia, în contextul invaziei militare ruse în Ucraina.

Turcia și Ungaria, care mențin relații bune cu Rusia, au formulat obiecții serioase privind admiterea Suediei în NATO. Guvernul de la Budapesta s-a declarat nemulțumit de criticile constante ale Suediei privind situația politică din Ungaria.

Pentru depășirea disensiunilor, premierul Suediei, Ulf Kristersson, s-a deplasat săptămâna trecută la Budapesta, unde a avut o întrevedere cu omologul său ungar, Viktor Orban. După întâlnire, Guvernul Ungariei a anunțat un contract prin care Forțele Aeriene ungare vor primi patru avioane de vânătoare Gripen. În acest context, premierul Viktor Orban a îndemnat Parlamentul, dominat de partidul de guvernământ, Fidesz (centru-dreapta), să ratifice admiterea Suediei. ”Cooperarea militară dintre Suedia și Ungaria și admiterea Suediei în NATO vor contribui la consolidarea securității Ungariei”, a argumentat Viktor Orban.

”Este o zi istorică. Parlamentele tuturor statelor membre NATO au aprobat admiterea Suediei în Alianța Nord-Atlantică. Suedia este pregătită să asume responsabilități privind securitatea euro-atlantică”, a reacționat premierul Ulf Kristersson, conform cotidianului The Washington Post.

 

Citește și