România și-a asumat pe deplin trecutul și a făcut progrese importante pentru prevenirea și combaterea discriminării, a rasismului, a antisemitismului și a xenofobiei, transmite Klaus Iohannis cu prilejul Zilei Europene de Comemorare a Holocaustului Romilor.
„Cu prilejul Zilei Europene de Comemorare a Holocaustului Romilor, aducem un pios omagiu romilor care au fost victimele genocidului din timpul celui De-al Doilea Război Mondial și ne reafirmăm angajamentul pentru prețuirea și apărarea drepturilor fundamentale și a demnității umane.
În Europa, ura și intoleranța, asumate la nivel de politică de stat, au distrus viața a aproape jumătate de milion de romi – copii, femei și bărbați. Autoritățile române din acele vremuri au contribuit, în mod rușinos, la acest bilanț criminal, 25.000 de romi fiind deportați, iar dintre aceștia 11.000 nu au supraviețuit.
Experiențele de viață și poveștile celor ale căror visuri și speranțe au fost năruite de discursul urii și de politicile rasiste rămân un testament ingrat al discriminării și, totodată, un important mijloc prin care să luptăm împotriva perpetuării nedreptăților și să promovăm valoarea și importanța diversității, a solidarității și a grijii față de semeni”, afirmă preşedintele Klaus Iohannis în mesajul transmis cu prilejul Zilei Europene de Comemorare a Holocaustului Romilor şi prezentat de către Sergiu Nistor, consilier prezidenţial – Departamentul Cultură, Culte şi Minorităţi Naţionale, în cadrul ceremoniei organizate la Memorialul Victimelor Holocaustului.
În opinia preşedintelui, este esenţial să putem vorbi deschis în societate despre acest capitol dureros, mai ales când vedem, în prezent, tot mai dese încercări de a resuscita intoleranţa şi discriminarea faţă de diferite minorităţi, spune Iohannis.
În acest sens, trebuie să continuăm eforturile de a sancționa și de a combate activ ideile sau comportamentele care polarizează, prejudiciază sau stigmatizează orice fel de persoană sau grup, precizează el.
Șeful statului se declară convins că societatea noastră este una matură, care va cultiva şi în viitor solidaritatea, unitatea, toleranţa şi compasiunea, astfel ca generaţiile următoare să poată trăi în libertate şi pace!
Fie ca amintirea victimelor genocidului să rămână veşnică în inimile noastre, încheie președintele Iohannis.
CITEȘTE ȘI: