Prima pagină » Actualitate » UPDATE: Klaus Iohannis, discuții la Cotroceni cu liderii coaliției de guvernare, pe marginea grevei din învățământ

UPDATE: Klaus Iohannis, discuții la Cotroceni cu liderii coaliției de guvernare, pe marginea grevei din învățământ

UPDATE: Klaus Iohannis, discuții la Cotroceni cu liderii coaliției de guvernare, pe marginea grevei din învățământ
Klaus Iohannis, discuții la Cotroceni cu liderii coaliției de guvernare. Discuții pe marginea grevei din învățământ / Sursa FOTO: presidency.ro

Preşedintele Klaus Iohannis a decis să se implice în soluționarea crizei din învățământ. După ce marți s-a întâlnit cu reprezentanții cadrelor didactice, miercuri el i-a chemat la Palatul Cotroceni pe liderii coaliției de guvernare.

UPDATE 2: Ce au discutat Iohannis și liderii coaliției de guvernare

Preşedintele Klaus Iohannis le-a solicitat  liderilor coaliţiei să prezinte, în cel mai scurt timp posibil, concluziile negocierilor cu sindicatele din Educaţie şi măsurile pe care Guvernul le poate adopta, astfel încât anul şcolar să fie încheiat în bune condiţii, iar calendarul susţinerii examenelor naţionale să nu fie afectat.

Într-un mesaj postat pe Internet, Administraţia Prezidenţială informează că în cadrul discuţiilor au fost analizate revendicările federaţiilor sindicale şi posibilele soluţii care să conducă la încetarea grevei profesorilor şi la reînceperea cursurilor.

Preşedintele Klaus Iohannis a accentuat importanţa menţinerii dialogului, singura cale prin care se poate debloca situaţia actuală.

Astfel, negocierile vor fi reluate imediat şi vor continua până la identificarea măsurilor menite să răspundă cerinţelor cadrelor didactice”, a mai arătat Administraţia Prezidenţială.

UPDATE 1: Întâlnirea dintre Iohannis și Ciucă și Ciolacu s-a încheiat

Întâlnirea din președintele României, Klaus Iohannis, șeful Executivului, Nicolae Ciucă, și liderul Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu s-a încheiat. La întrevedere a participat și ministrul Educației, Ligia Deca.

Consultările preşedintelui Klaus Iohannis cu liderii coaliţiei au durat aproximativ o oră.

Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă au plecat la Palatul Victoria pentru a se întâlni cu reprezentanţii sindicatelor. Cei doi urmează să prezinte sindicatelor oferta din acordul discutat cu şeful statului.

Oferta coaliţiei pentru sindicatele din educaţie cuprinde, potrivit unor surse politice, o majorare salarială de 25-30%, începând cu 2023, în raport cu salariul minim, iar restul majorării, până la 60%, eşalonat in următorii doi ani.

Klaus Iohannis, discuții la Cotroceni cu liderii coaliției de guvernare. Discuții pe marginea grevei din învățământ / Sursa FOTO: presidency.ro

Klaus Iohannis, discuții la Cotroceni cu liderii coaliției de guvernare. Discuții pe marginea grevei din învățământ / Sursa FOTO: presidency.ro

ȘTIRE INIȚIALĂ

Discuțiile vor fi centrate pe încheierea grevei, care a dat peste cap tot sfârșitul de an școlar.

Iohannis garantează, ca mediator

Potrivit mai multor surse politice, Iohannis vrea să se consulte cu premierul Nicolae Ciucă, Marcel Ciolacu și ceilalți lideri din coaliția de guvernare pe marginea soluționării crizei din învățământ.

Reamintim că marţi, 30 mai, şeful statului s-a întâlnit cu o delegaţie a sindicaliștilor din Educaţie, în contextul grevei generale declanşate de profesori.

Iohannis şi-a exprimat disponibilitatea de a garanta, ca mediator, încheierea unui acord politic pentru rezolvarea revendicărilor salariale, a informat Administraţia Prezidenţială.

La discuțiile de la Cotroceni au participat Marius Nistor – președintele Federației Sindicale din Educație „Spiru Haret”, Simion Hăncescu – preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) și Anton Hadăr – liderul Federaţiei Naţionale Sindicale „Alma Mater”.

În timp ce liderii de sindicat erau la discuții cu șeful statului, cadrele didactice din întreaga ţară se aflau în fața Palatului Cotroceni și scandau „Nu cedăm”.

Amplul protest care a avut loc marți în Capitală a scos pe străzi în jur de 20.000 de profesori.

La finalul discuțiilor de la Cotroceni, Simion Hăncescu a declarat: „Domnia sa (n.r. – Klaus Iohannis) a promis că se va implica în a gira un eventual acord, prin care se angajează că vor aplica grila așa cum a gândit-o Ministerul Educației. Oamenii decid dacă va fi credibil un asemenea acord”.

Întrebat cine ar trebuie să încheie, din partea autorităţilor, un astfel de acord, liderul FSE „Spiru Haret”, Marius Nistor, a răspuns că un astfel de document ar trebui încheiat în primul rând de către liderii coaliţiei majoritare întrucât „este vorba de un acord politic”.

„Un acord politic pe care şeful statului s-a oferit să îl gireze şi să garanteze punerea lui în aplicare. În acordul respectiv ar trebui prinsă grila de salarizare, grila pe care am negociat-o cu Ministerul Educaţiei, grilă care trebuie să plece de la acel reper foarte important: salariul debutantului cu studii superioare de lungă durată să fie echivalentul salariului mediu brut pe economie”, a declarat Marius Nistor.

El a mai precizat că important este ceea ce cred profesorii.

„Premierul îşi doreşte acest lucru, dar mai departe este vorba de ceea ce cred colegii noştri. Ei trebuie să creadă că o hotărâre a oamenilor politici va fi dusă la îndeplinire. Cred că cea mai importantă victorie pentru colegii noştri este faptul că pentru prima dată partidele politice care se află la putere au înţeles care este nemulţumirea existentă în sistemul educaţional, că oamenii nu mai pot fi ignoraţi, că trebuie să ţii cont de solicitările lor şi în momentul în care şi preşedintele statului se implică în rezolvarea problemelor noastre, poate fi un semnal pozitiv.

Categoric ne vom consulta colegii în cursul acestei seri şi vom da un răspuns clar. (…) Colegii noştri vor considera dacă aceste promisiuni şi angajamentele preşedintelui pot să conducă la detensionarea acestui conflict. Cred că există această posibilitate în momentul de faţă, dar decizia va fi strict a colegilor noştri. Este un moment important pentru clasa politică de recredibilizare, prin asumarea unor responsabilităţi pe care le au vizavi de resursa umană din sistemul de învăţământ”, a adăugat Marius Nistor.

Peste 20.000 de profesori au ieșit în stradă

Sindicatele din Educaţie nu cedează în privința pretențiilor salariale pe care le au.

În lipsa unui acord cu Guvernul, profesorii au organizat marţi, 30 mai, un miting de protest în Piaţa Victoriei. Dascălii s-au strâns în fața Guvernului în jurul orei 11:00 și au plecat în marș, două ore mai târziu, către Palatul Cotroceni.

Prim-ministrul Nicolae Ciucă s-a întâlnit, în cursul zilei de marți, la Palatul Victoria, cu reprezentanții liderilor sindicatelor din Educație.

În cadrul dialogului, la care a participat și ministrul Educației, Ligia Deca, reprezentanții profesorilor „au primit aceeași ofertă, care este inacceptabilă”, motiv pentru care greva va continua. (DETALII SUPLIMENTARE AICI…)

La acțiunea de protest au luat parte profesori din toată țara. Ei au venit cu autocarele, pentru a-și cere drepturile în fața guvernanților.

Autor
Marius Olaru este un jurnalist cu experienta, care a debutat in presa scrisa din Romania in anul 2000. De-a lungul carierei, a colaborat cu mai multe publicatii, atat din presa scrisa, cat si online, ... vezi toate articolele

Citește și