Klaus IOHANNIS, în Muntenegru: Am salutat cooperarea dintre ţările noastre în cadrul NATO, în ceea ce privește consolidarea Flancului Estic
This browser does not support the video element.
Președintele României, Klaus Iohannis, a efectuat miercuri o vizită oficială în Muntenegru, marcând prima prezență a unui șef de stat român în această țară de la declararea independenței sale în 2006. În cadrul întâlnirii cu președintele muntenegrean Jakov Milatović, Iohannis a salutat cooperarea dintre cele două țări în cadrul NATO, în special în sprijinul pentru Ucraina și în consolidarea Flancului Estic.
Mă bucur să mă aflu astăzi la Cetinje, în capitala istorică a Muntenegrului – un simbol puternic al culturii, al spiritualităţii, dar şi al curajului poporului muntenegrean. Marcăm, astfel, un moment de referinţă în istoria relaţiei noastre bilaterale – prima vizită a unui Preşedinte al României de la declararea independenţei Muntenegrului, în 2006, a spus preşedintele Klaus Iohannis în discurs.
Împreună cu domnul Preşedinte, am abordat şi subiecte privind consolidarea relaţiei dintre statele noastre, în plan bilateral şi multilateral, precum şi situaţia securitate din regiune. România susţine şi va continua să susţină ferm procesul de extindere a Uniunii Europene cu partenerii din Balcanii de Vest şi statele candidate din vecinătatea estică.Suntem convinşi că această politică este cea mai bună investiţie în stabilitate, în prosperitate şi în consolidarea democratică a Europei, a spus preşedintele Iohannis.
Ataşamentul pentru valorile europene este vizibil şi prin alinierea deplină la politica externă şi de securitate comună a Uniunii Europene. Ritmul alert al negocierilor de aderare va depinde de meritele proprii şi de rezultatele reformelor pe care le implementaţi, în beneficiul cetăţenilor muntenegreni.
Vă asigur că sprijinul României va continua, la fel şi disponibilitatea noastră de a oferi expertiză relevantă Muntenegrului, acolo unde este nevoie, a menționat președintele Iohannis.
Am subliniat interesul pentru dezvoltarea cooperării în multiple domenii, care să aducă beneficii tangibile pentru cetăţeni, precum apărare, afaceri interne, turism, energie, agricultură şi altele. Pentru viitorul societăţilor noastre şi al tinerilor, sprijinim oportunităţile de dezvoltare a relaţiilor educaţionale şi culturale, prin intensificarea contactelor interumane, a detaliat Klaus Iohannis.
Securitatea Balcanilor de Vest
Pentru România, Balcanii de Vest reprezintă o regiune de importanţă strategică. Urmărim cu prioritate promovarea securităţii în regiune, creşterea şi integrarea economică, inclusiv prin utilizarea oportunităţilor oferite de platformele de cooperare regională şi cele conţinute în Facilitatea UE pentru Reforme şi Creştere în Balcanii de Vest.Am salutat cooperarea dintre ţările noastre în cadrul NATO, atât în ceea ce priveşte regiunea Mării Negre, sprijinul pentru Ucraina, cât şi consolidarea Flancului Estic. Ca aliaţi, este foarte important să construim un spaţiu comun al rezilienţei împotriva dezinformării şi a campaniilor ostile de propagandă ale Federaţiei Ruse. Regiunea noastră are nevoie de state puternice, cu democraţii consolidate, a continuat preşedintele Iohannis.
Este de datoria noastră să valorificăm experienţa trecutului, să privim cu deschidere la oportunităţile prezentului şi să clădim un viitor cât mai bun pentru viitoarele generaţii. Acest viitor comun este în familia europeană, a adăugat Klaus Iohannis.
CITEȘTE ȘI: