Klaus Iohannis merge la Bruxelles pentru a discuta cu liderii europeni. Care este mandatul președintelui

Klaus Iohannis merge la Bruxelles pentru a discuta cu liderii europeni. Care este mandatul președintelui
Șeful statului a avut, luni, o videoconferință de pregătire a reuniunilor cu președintele Consiliului European, Charles Michel, și un grup de lideri europeni / Sursa: Administrația Prezidențială
Publicat: 15/12/2021, 09:51
Actualizat: 15/12/2021, 09:55

Președintele României, Klaus Iohannis, este prezent miercuri și joi l la Bruxelles, unde participă la Summitul Parteneriatului Estic, respectiv la la reuniunea Consiliului European. Înaintea reuniunilor fizice din Regatul Belgiei, pentru pregătirea lor, șeful statului a avut, luni, o videoconferință cu președintele Consiliului European, Charles Michel, și un grup de lideri europeni.

Șeful statului participă, miercuri, de la ora 17:00, la cel de-al șaselea Summit al Parteneriatului Estic, care va fi prezidat de către Președintele Consiliului European, Charles Michel.

Vor participa, de asemenea, șefii de stat și de guvern ai statelor membre UE, liderii celor cinci state partenere – Republica Moldova, Ucraina, Georgia, Armenia și Azerbaidjan, respectiv Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate, Josep Borrell, a transmis Administrația Prezidențială.

În cadrul Summitului urmează să fie adoptată o Declarație comună care va stabili viziunea strategică pentru perioada post-2020 a Parteneriatului Estic.

Joi, 16 decembrie, de la ora 11:00, Klaus Iohannis va fi prezent la reuniunea Consiliului European. Principalele subiecte incluse pe agendă, potrivit sursei citate, se referă la coordonarea europeană în contextul pandemiei de COVID-19, gestionarea situațiilor de criză și reziliența la acestea, prețurile la energie, securitatea și apărarea Uniunii Europene, aspectele externe ale migrației, relațiile externe ale Uniunii, cu accent pe situația de la frontierele UE cu Ucraina și Belarus şi pregătirea Summitului UE-Uniunea Africană din februarie 2022.

Creșterea prețurilor la energie, pe agenda discuțiilor

În cadrul videoconferinței de luni, 13 decembrie – , cu președintele Consiliului European, Charles Michel, și cu prim-miniștrii Sloveniei, Janez Janša, Estoniei, Kaja Kallas, și Letoniei, Krišjānis Kariņš – președintele României s-a pronunțat pentru continuarea coordonării strânse a statelor membre UE, bazate pe date științifice, inclusiv în ceea ce privește noua variantă a virusului SARS-CoV-2, și a evidențiat progresele care se fac pentru adaptarea vaccinurilor și accesul rapid al statelor membre la acestea, potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale.

Șeful statului a vorbit și despre creșterea semnificativă a prețurilor la energie din ultima perioadă, subliniind necesitatea ca acest subiect să rămână prioritar pe agenda instituțiilor europene și s-a pronunțat pentru o analiză atentă a funcționării pieței interne de energie, astfel încât să fie evitate distorsionări ale acesteia. Potrivit sursei citate, președintele Klaus Iohannis a reamintit, totodată, necesitatea găsirii de soluții pentru protejarea consumatorilor vulnerabili și a evidențiat importanța corelării acestei discuții cu obiectivele Uniunii în materie de schimbări climatice.

În plus, Klaus Iohannis a reiterat susținerea României pentru energia nucleară și gazul natural, ca opțiuni pentru o tranziție energetică accesibilă, inclusiv în contextul pregătirii unor noi propuneri legislative ale Comisiei Europene.

În ceea ce privește securitatea și apărarea, președintele a accentuat ideea consolidării rolului Uniunii Europene în domeniul securității și apărării, în strânsă cooperare și complementaritate cu NATO, prin consolidarea relației transatlantice. În context, Klaus Iohannis  a evocat convorbirea avută recent cu Președintele Statelor Unite ale Americii, Joseph R. Biden, în format B9 și a evidențiat importanța coordonării și a unității atât în cadrul Uniunii Europene, cât și în cadrul NATO față de acțiunile Rusiei din Vecinătatea Estică.

În cadrul discuțiilor legate de pregătirile Summitului Parteneriatului Estic (PaE), președintele Klaus Iohannis a subliniat că este nevoie ca Uniunea Europeană să aibă un nivel de ambiție ridicat prin Declarația comună ce ar urma să fie adoptată cu acest prilej, care să conțină o viziune strategică pentru perioada post-2020 a Parteneriatului. În plus, președintele României a reiterat necesitatea sprijinirii de către Uniunea Europeană a partenerilor care își doresc și se află angajați ferm pe calea reformelor, precum Republica Moldova, a cărei conducere este orientată spre reformă și un angajament european puternic, arată sursa citată.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Măsuri speciale pentru un ministru suedez care are „cea mai ciudată fobie din lume”
Interpretul de muzică populară, Igor Cuciuc, și-a pierdut singurul copil! Andreea a căzut secerată la...
S-a despărțit cuplul anului din tenisul mondial. Gestul rusoaicei Anna Kalinskaya, după ce Jannik Sinner...
Povestea unui român, printre cele mai enigmatice dispariții din lume. A reapărut brusc după 30...
Legenda boxului vs. fenomenul digital: Cum s-au pregătit Mike Tyson și Jake Paul pentru confruntarea...
Povestea incredibilă a „celui mai modificat om din lume”. S-a mutat în altă țară ca...
Povestea americanului manipulat de mamă ca să ajungă criminal. Dezvăluiri după ce a stat 20...
Regina Întunericului rupe tăcerea, la o zi după înmormântarea secretă a lui Prigoană: 'Nu și-a...
Nu mai cumpăra ACESTE 7 alimente congelate. Se găsesc în toate supermarketurile din România! Ce...
Produsul pe care românii îl comandă la foc automat, în ultimii ani: "Decât să mănânc...
Iasmina, fata de 14 ani care s-a sinucis, postare CIUDATĂ pe Facebook înainte să-și ia...
Ce se va întâmpla cu pensia de urmaș după moartea lui Silviu Prigoană. Cum vor...
Avem testamentul lui Silviu Prigoană. Ce primesc Adriana Bahmuțeanu și celelalte foste soții
Ce fel de dubă poți să conduci cu permis Categoria B?
Senatori americani cer o anchetă privind legăturile lui Elon Musk cu Rusia
SOARELE ar putea avea o altă COMPOZIȚIE decât se credea până acum!
Doliu în muzica populară. S-a stins o mare voce: Cerul a câștigat un înger!
Risipa alimentară poate fi eliminată cu ajutorul câtorva sfaturi simple dar utile
Prima reacție a UEFA după ce Kosovo a abandonat meciul cu România. Mihai Stoichiţă asigură...
Văduva lui Silviu Prigoană, declarații bombă după decesul omului de afaceri
Cristi Brancu a dezvăluit unde era Mihaela Botezatu în momentul în care s-a produs evenimentul...
Cine este Igor Cuciuc, interpretul de muzică populară care și-a pierdut fiica de doar 17...
BANCUL ZILEI. Ardeleanul: – Domnule doctor, m-o tot durut capul şi mi-o zis cineva că...
Noi cercetări contestă rolul materiei întunecate în formarea galaxiilor