Președintele Klaus Iohannis va conduce, în perioada 18-22 septembrie 2023, delegația României la cea de-a 78-a sesiune a Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite.
Evenimentul va avea loc la New York, în SUA.
Tema centrală a actualei sesiuni a Adunării Generale este „Reconstruirea încrederii și relansarea solidarității globale: accelerarea acțiunii privind Agenda 2030 și Obiectivele sale de Dezvoltare Durabilă în scopul păcii, prosperității, progresului și sustenabilității pentru toți”, anunță Administrația Prezidențială.
„În cadrul intervenției naționale pe care o va susține în plenul Adunării Generale a ONU, Președintele României va prezenta evaluările țării noastre cu privire la temele de actualitate la nivel global, va sublinia prioritățile de politică externă și contribuția României la obiectivele de pe agenda multilaterală a ONU”, se arată în comunicat.
Programul vizitei va mai include, printre altele, participarea la Summitul privind Obiectivele de Dezvoltare Durabilă, unde președintele va susține, în cadrul Dialogului Liderilor, o intervenție cu tema „Unitate și solidaritate: întărirea sistemului multilateral pentru sprijin consolidat, cooperare, follow-up şi revizuire”.
De asemenea, președintele României va fi invitat de onoare la dezbaterea organizată de Universitatea Columbia din New York, în cadrul evenimentului World Leaders Forum, cu tema „Perspectiva României asupra războiului împotriva Ucrainei și impactul acestuia asupra securității la Marea Neagră”.
În marja participării la Adunarea Generală a ONU, Klaus Iohannis va avea și o serie de întrevederi bilaterale și va participa la evenimentele formale consacrate.
„Cu prilejul intervențiilor în cadrul reuniunilor multilaterale și cu prilejul interacțiunilor cu omologii din statele membre ONU, Președintele României va reitera sprijinul ferm al țării noastre pentru multilateralismul eficient, respectarea dreptului internațional și ordinea internațională bazată pe reguli, în care ONU are rolul central.
Președintele Klaus Iohannis va prezenta, de asemenea, analiza României privind cumulul de crize multifațetate cu care se confruntă comunitatea internațională la nivel global, cu efecte negative asupra implementării Agendei 2030, precum și modalitățile de gestionare a acestora în mod eficient – prin acțiune coordonată și solidară, în special pe paliere precum securitatea alimentară, combaterea dezinformării și gestionarea schimbărilor climatice. Președintele României va menționa, de asemenea, importanța Summitului Viitorului, din septembrie 2024, a cărui miză fundamentală este consolidarea multilateralismului, astfel încât ONU să poată gestiona adecvat provocările viitorului”, arată Administrația Prezidențială.