Klaus Iohannis participă la summitul de urgență al NATO de joi. Care este mandatul președintelui
Klaus Iohannis participă la reuniunea extraordinară a șefilor de stat și de guvern din țările membre ale Alianței Nord-Artlantice, care are loc, joi, la Bruxelles. Joi și vineri, președintele va lua parte și la reuniunea Consiliului European. La Bruxelles va veni și liderul de la Casa Albă, Joe Biden, administrațua americană anunțând că Occidentul va anunța un nou pachet de sancțiuni la adresa Rusiei.
Președintele României, Klaus Iohannis, va participa joi, 24 martie 2022, la reuniunea extraordinară a șefilor de stat și de guvern din țările membre NATO, organizată la Cartierul General al NATO din Bruxelles, a anunțat Administrația Prezidențială, într-un comunicat de presă.
Conform sursei citate, reuniunea este convocată în contextul agresiunii militare ilegale a Federației Ruse împotriva Ucrainei și al creșterii semnificative a riscurilor și amenințărilor la adresa securității regionale, europene și euroatlantice.
La summitul de urgență participă și preşedintele Statelor Unite ale Americii, Joe Biden. „Președintele se va alătura partenerilor noștri pentru a impune noi sancțiuni Rusiei și pentru a înăspri sancțiunile existente”, a spus Consilierul pentru Securitate al SUA, Jake Sullivan.
Agenda discuțiilor
Palatul Controceni a detaliat că, în cadrul reuniunii, liderii aliați vor analiza impactul actualei crize asupra situației de securitate pe Flancul Estic al Alianței, inclusiv la Marea Neagră, precum și asupra întregului spațiu euroatlantic. „Liderii NATO vor reitera angajamentul ferm pentru apărarea colectivă a aliaților și vor discuta măsurile pe care le va lua Alianța pentru a răspunde noului context de securitate, atât pe termen mediu, cât și lung, inclusiv pentru consolidarea Flancului Estic, precum și în pregătirea Summitului NATO de la Madrid din luna iunie”, se arată în comunicatul Adminsitrației Prezidențiale.
În plus șefii de stat și de guvern vor discuta despre sprijinul acordat Ucrainei, precum și statelor partenere, în special Republicii Moldova, Georgiei și statelor din Balcanii de Vest. Reuniunea la nivel înalt va aborda, de asemenea, relațiile cu China, în contextul invaziei Rusiei în Ucraina.
„În cadrul Summitului, Președintele Klaus Iohannis va sublinia faptul că răspunsul comunității euroatlantice la agresiunea militară a Rusiei asupra Ucrainei trebuie să fie ferm, coordonat, unitar și substanțial. Președintele României va reitera, în special în actualul context grav de securitate, necesitatea consolidării consistente a posturii aliate de descurajare şi apărare pe Flancul Estic, în special la Marea Neagră”, a detaliat Palatul Cotroceni.
„Președintele României va reafirma sprijinul țării noastre pentru suveranitatea și integritatea teritorială ale Ucrainei, pentru dreptul acesteia de a lua propriile decizii de politică externă și de securitate, precum și necesitatea ca NATO să continue sprijinul și asistența pentru Ucraina. Totodată, Președintele Klaus Iohannis va sublinia susținerea României pentru cooperarea cu partenerii și importanța acordării de sprijin politic și practic acestora, având în vedere actuala situație de securitate”, a conchis sursa citată.
Pentru pregătirea reuniunii Consiliului European, președintele Klaus Iohannis a avut, luni, o videoconferință cu Președintele Consiliului European, Charles Michel, și un grup de lideri europeni, respectiv prim-miniștrii Republicii Letonia, Krišjānis Kariņš, Luxemburgului, Xavier Bettel, Republicii Slovace, Eduard Heger, Ungariei, Viktor Orbán, şi Irlandei, Micheál Martin, conform unui comunicat al Administrației Prezidențiale.
„Discuțiile s-au concentrat pe evoluțiile legate de agresiunea militară a Rusiei împotriva Ucrainei, cu accent pe eforturile de gestionare a situației umanitare din Ucraina și măsurile de sprijin pentru refugiați. Au fost abordate aspectele legate de implementarea sancțiunilor adoptate de Uniunea Europeană la adresa Rusiei, respectiv a Belarusului, precum și continuarea procesului de identificare a noi măsuri restrictive”, a transmis, luni, Palatul Controceni. Coform sursei citate, președintele României s-a pronunțat pentru adoptarea de către Uniunea Europeană de sancțiuni suplimentare împotriva Rusiei, care să aibă un impact relevant asupra acesteia.
Marți, șeful statului l-a primit aici pe Andrzej Duda, președintele Republicii Polone, pe care o va vizita cu ocazia venirii în Europa liderul de la Casa Albă.
În urma sancțiunilor impuse Rusiei, nu doar viața elitei politice sau a oligarhilor este afectată, ci și a marilor companii multinaționale, care se retrag din Rusia. Efectele încep să se vadă și pe piața imobiliară, dar și pe piața forței de muncă. Conform unei analize făcute de Reuters, chiar dacă Moscova și-a construit un mecanism defensiv pentru a proteja economia, sancțiunile vor avea efect pe termen lung.