Președintele României, Klaus Iohannis, transmite noului guvern că economia României trebuie să meargă înainte alea dezvoltării sustenabile, prin investiții, prin inovare și digitalizare, prin atragerea și utilizarea fondurilor europene.
„Economia merge înainte și România trebuie să meargă înainte, pe calea dezvoltării sustenabile, prin investiții, prin inovare și digitalizare, prin utilizarea fondurilor europene, dar și printr-o relație onestă între stat și mediul de afaceri. (…) În 2020, scăderea economiei noastre a fost mai redusă, iar anul acesta revenirea este mai intensă, comparativ cu majoritatea țărilor din Uniunea Europeană. Dialogul constant și colaborarea dintre decidenți și mediul de afaceri în anul pandemiei, susținute intens și prin implicarea Administrației Prezidențiale, au constituit rețeta necesară într-o perioadă extrem de complicată”, transmite Klaus Iohannis.
De asemenea, în ceea ce privește PIB-ul țării, șeful statului spune că va crește considerabil, pe fondul revenirii din lockdown, însă se va stabiliza în perioada următoare. El pune accent pe schimbarea paradigmelor de dinaintea pandemiei pentru a putea ține sub control dezechilibrele ce vor urma.
„În ceea ce privește dinamica PIB, creșterea din 2021 va fi una consistentă, peste estimările realizate de-a lungul anului, însă proiecțiile globale arată că acest efect de recuperare post-lockdown se va atenua treptat. Încetinirea creșterii economice, estimată pentru anii următori, impune soluții de natură structurală pentru economia noastră. Dezechilibrele cu care economia se confruntă în prezent indică, fără nicio îndoială, nevoia de schimbare a paradigmelor de dinaintea pandemiei”, adaugă șeful statului”, a mai spus președintele țării.
Iohannis transmite că economia țării trebuie să meargă înainte prin reforme și politici axate pe obiective de dezvoltare, astfel încât parcursul economic să ducă la consolidarea bugetului.
„Economia merge înainte, însă trebuie să ne asigurăm că nu prin rostogolirea dezechilibrelor, ci prin reforme și politici axate pe obiective de dezvoltare sănătoasă. Trebuie asumate o direcție corectă, un parcurs clar și mecanisme eficiente de implementare, prin care să revenim la obiectivele de sustenabilitate. Dincolo de urgențele prezentului, avem mize esențiale pe termen mediu și lung. Provocările cu privire la consolidarea fiscal-bugetară trebuie gestionate prudent, astfel încât deficitul bugetar și datoria publică să nu atragă constrângeri în plus asupra evoluțiilor economice viitoare.
Șeful statului a afirmat că noua guvernare va trebui să elaboreze strategii financiare „sănătoase” pentru România, absorbția fondurilor europene să devină un obiectiv realizabil.
„Tocmai de aceea, bugetul pentru 2022 devine un instrument esențial pentru implementarea, în perioada post-criză, a unei concepții financiare sănătoase pentru România. Aceasta trebuie gândită în jurul obiectivului de absorbție a fondurilor europene și ca programare bugetară multianuală în raport cu ceea ce ne-am propus în materie de finanțare europeană”, a afirmat Iohannis.