Prima pagină » Actualitate » Klaus Iohannis și trecerea la o energie curată: ”Este dificilă, nu vrem să avem o luptă din care să pierdem” (VIDEO)

Klaus Iohannis și trecerea la o energie curată: ”Este dificilă, nu vrem să avem o luptă din care să pierdem” (VIDEO)

Președintele Klaus Iohannis participă la cel de-al șaselea summit al Inițiativei celor trei Mări (I3M) și, într-o declarație de presă, a abordat subiectul ”energie curată” și modalitatea prin care schimbările climatice pot fi contracarate pe termen lung.

Economiile țărilor care fac parte din Inițiativa celor Trei Mări sunt, din păcate, dependente de gaz și de cărbune, iar o trecere către energia curată nu este un demers facil, spune Klaus Iohannis. Tranziția trebuie să aibă loc, iar lupta împotriva schimbărilor climatice care afectează întreaga planetă este permanentă.

Numai că această ”luptă”, spune Klaus Iohannis, trebuie să fie câștigată, iar ”discuțiile (n.red. – cu alte state) vor fi complicate”. Pe de altă parte, în ceea ce privește România, președintele s-a declarat optimist, existând sume – în PNRR – alocate strict pentru o astfel de tranziție către energia curată, beneficiind de Fondul de Tranziție Justă și de proiectele Ministerului Energiei, respectiv Guvernului.

”Toate aceste chestiuni sunt în dezbatere şi sunt discuţii foarte grele, fiindcă economiile noastre încă sunt dependente de gaz, sunt dependente de cărbune, deci de sursele clasice, ca să zic aşa, de energie. Şi trecerea trebuie făcută. Ne-am asumat-o cu toţii, suntem cu toţii conştienţi că trebuie să luptăm împotriva schimbărilor climatice. Dar pe de altă parte nu vrem să avem o luptă din care să pierdem. Vrem să avem o luptă din care să câştigăm şi atunci discuţiile vor fi foarte complicate, dar sunt optimist. Avem PNRR, unde sunt prevăzuţi bani mulţi pentru asta. Avem Fondul de Tranziţie Justă, de unde vom putea să folosim bani destul de mulţi pentru aceste schimbări şi ştiu că se lucrează foarte intens la Ministerul Energiei şi în Guvern, în general, pentru găsirea unor soluţii bune pentru România şi aşa le vom pune în practică”, a declarat Klaus Iohannis.

Inițiativa celor Trei Mări (I3M), platformă politică a țărilor membre UE din Europa Centrală și de Est

Inițiativa celor Trei Mări (I3M) este o platformă politică a țărilor membre UE din Europa Centrală și de Est. Scopul expres al „Inițiativei” este stimularea cooperării în regiune, accelerarea proceselor de modernizare a infrastructurii și consolidarea independenței energetice.

Această inițiativă a fost lansată de președinții Poloniei și Croației, Andrzej Duda și Kolinda Grabar-Kitarović, în 2015, incluzând, în prezent, 12 state membre ale Uniunii Europene, cuprinse între Marea Baltică, Marea Adriatică și Marea Neagră.

Este vorba despre: Polonia, Ungaria, Cehia și Slovacia, cele trei țări baltice (Lituania, Letonia, Estonia), apoi Austria, Slovenia, Croația, România și Bulgaria.

Inițiativa celor Trei Mări urmărește să contribuie la dezvoltarea economică a Europei Centrale și de Est prin conectivitatea infrastructurii în trei domenii principale: transporturi, energie și digital.

Al doilea obiectiv este acela de a spori convergența reală între statele membre UE, contribuind astfel la consolidarea unității și a coeziunii în cadrul UE.

În al treilea rând, Inițiativa celor Trei Mări are rolul de a contribui la întărirea legăturilor transatlantice.

S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică – editorialist GÂNDUL.RO, scriind articole ... vezi toate articolele