Prima pagină » Actualitate » Klaus Iohannis şi Volodimir Zelenski au semnat Acordul privind cooperarea în domeniul securităţii între România şi Ucraina

Klaus Iohannis şi Volodimir Zelenski au semnat Acordul privind cooperarea în domeniul securităţii între România şi Ucraina

Klaus Iohannis şi Volodimir Zelenski au semnat Acordul privind cooperarea în domeniul securităţii între România şi Ucraina

Preşedintele Klaus Iohannis şi omologul său ucrainean Volodimir Zelenski au semnat, joi, la Washington, Acordul privind cooperarea în domeniul securităţii între România şi Ucraina, ​al 23-lea document de acest gen pe care îl semnează Kievul.

Textul prevede sprijinirea Ucrainei în ceea ce priveşte înfiinţarea unui punct focal naţional pentru armament.

Un comunicat al preşedinției ucrainene spune că în conformitate cu acordul, România va oferi Ucrainei un sistem Patriot, va oferi sprijin „cu aceeași dinamică ca în perioada 2022-2024” și va facilita tranzitul rapid al echipamentelor necesare către Ucraina prin teritoriul său. În plus, ambele țări vor continua să colaboreze pentru a consolida stabilitatea economică și rezistența Ucrainei, ajutând la redresarea și reconstrucția țării.

România va încerca, de asemenea, să maximizeze utilizarea rutelor sale de transport și logistice pentru a sprijini reconstrucția Ucrainei pe termen scurt, mediu și lung.

Acordul prevede, de asemenea, că România va oferi asistență pe termen lung și va sprijini industria de apărare a Ucrainei în atingerea obiectivului său de a răspunde nevoilor forțelor de securitate și apărare.

„Acest acord se distinge prin puncte specifice de cooperare pentru consolidarea securităţii în regiunea Mării Negre. România va sprijini Ucraina în deminarea Mării Negre şi va oferi sprijin prin intermediul instrumentelor UE şi NATO”, arată comunicatul Kievului.

În plus, pentru a spori capabilitățile forțelor aeriene ale coaliţiei, Bucureștiul va sprijini, împreună cu partenerii, centrul de pregătire F-16 pentru a instrui piloții ucraineni.

Informațiile și contrainformațiile, securitatea cibernetică și informatică, deminarea umanitară, sancțiunile și restaurarea și reconstrucția Ucrainei sunt discutate în secțiuni distincte ale documentului. În plus, acordul stabilește un mecanism de răspuns de urgență de 24 de ore în cazul unei agresiuni ruse repetate împotriva Ucrainei sau a unei escaladări semnificative.

Declarația comună a G7 de sprijin pentru Ucraina din 12 iulie 2023 este pusă în aplicare de acest acord de securitate bilateral. Ucraina a semnat deja 23 de acorduri de securitate cu Regatul Unit, Germania, Franța, Danemarca, Canada, Italia, Țările de Jos, Finlanda, Letonia, Spania, Belgia, Portugalia, Suedia, Islanda, Norvegia, Japonia, Statele Unite ale Americii, Uniunea Europeană, Estonia, Lituania, Polonia, Luxemburg și România.

Președintele Klaus Iohannis, care participă la summitul NATO de la Washington, împreună cu președintele Volodimir Zelenski, a anunțat miercuri semnarea acordului cu Ucraina.

Aceste acorduri de securitate bilaterale sunt văzute ca asigurând sprijinul aliaților occidentali pentru Ucraina până când aceasta va putea deveni membră NATO cu drepturi depline, notează news.ro.

De la începutul anului, România a anunțat că negociază și pregătește un astfel de acord bilateral cu Kievul, deoarece ajută la antrenarea piloților ucraineni pe F-16.

Citește și