Klaus Iohannis, președintele României, a anunțat, marți, în cadrul unei conferință de presă, că starea de alertă va fi prelungită în această săptămână, în timp ce circulația pe timpul nopții va fi restricționată mai devreme, cel mai probabil de la ora 22:00.
Ultimele cifre prezentate de Grupul de Comunicare Strategică (GCS) l-au îngrijorat pe Klaus Iohannis, care a anunțat două măsuri care, cu siguranță, nu vor fi pe placul populației.
“Starea de alertă va fi prelungită în această săptămână și restricțiile în vigoare vor fi păstrate. Circulația va fi restricționată mai devreme, probabil de la orele 22. Nu avem în vedere un lockdown de Paști”, a declarat preşedintele României, Klaus Iohannis.
Totodată, Klaus Iohannis a făcut apel la populație să respecte măsurile sanitare impuse de autorități deoarece campania de vaccinare merge foarte bine și doar prin unitate putem câștiga lupta cu pandemia de COVID-19.
“Vreau să atrag atenția că cifrele din ultima săptămână privind pandemia sunt îngrijorătoare, creșterea e evidentă, presiunea pe secțiile ATI crește. Haideți să nu irosim ce am câștigat până acum prin campania de vaccinare. Campania merge foarte bine. Trebuie să avem grijă să nu ne înecăm la mal”, a mai spus șeful statului.
Siguranța în școlile din România a fost o altă chestiune importantă discutată de Klaus Iohannis cu membrii Guvernului. Șeful statului este îngrijorat că peste 40% din clădirile în care funcționează unități de învățământ sunt amplasate în zone cu risc seismic ridicat.
“Am discutat cu membrii guvernului despre prioritățile noastre și despre investiții ce trebuie începute, am discutat despre crearea de noi locuri de muncă, am discutat despre școli sigure și sănătoase, pe care le dorim pentru copiii noștri, dar și despre un mediu curat. Azi am avut o întâlnire mai specială, privind școli sigure și sănătoase în România. Discuțiile de azi au vizat autorizațiile la incendiu, sanitare și de cutremur pentru școli. Adevărul este, și nu este un adevăr plăcut, că avem încă mult prea multe clădiri neautorizate sau neverificate în ultimul deceniu. Peste 40 la sută din clădirile în care funcționează școli sunt amplasate în zone cu risc seismic ridicat”, a mai spus președintele României.
În final, Klaus Iohannis a anunțat că este absolut nevoie de demararea unor investiții majore în școli, multe dintre ele foarte vechi și care pun în pericol elevii.
“Eu și premierul ne dorim să găsim soluții, să facem pașii spre școlile sigure și sănătoase pe care ni le dorim. Am agreat ca prin alocările viitoare zona de infrastructură educațională să fie transformată într-o reală prioritate. În PNRR vor fi prevăzute fondurile necesare pentru demararea unor investiții majore în școli. Este absolută nevoie de revizuirea reglementărilor privind construirea, amenajarea și modernizarea școlilor. Ne-am uitat pe lista de normative, majoritatea sunt mai vechi de 10 ani. Lucrurile sunt deseori prea birocratizate, de aceea ne-am propus să simplificăm, să debirocratizăm întregul proces”, a precizat șeful statului.