Klaus Iohannis „stinge focul” din curtea PNL: Îmi voi încheia mandatul la termen și nu voi candida la alegerile parlamentare

Klaus Iohannis „stinge focul” din curtea PNL: Îmi voi încheia mandatul la termen și nu voi candida la alegerile parlamentare
Sursa FOTO: Profimedia
Publicat: 27/09/2024, 14:47
Actualizat: 27/09/2024, 15:20

Președintele Klaus Iohannis a reafirmat vineri că nu va demisiona din funcția de șef al statului și că își va încheia mandatul la termen, respingând speculațiile privind o eventuală candidatură la alegerile parlamentare din decembrie.

Așa cum am declarat în mai multe rânduri, îmi voi încheia mandatul de Președinte al României la termen și nu voi demisiona din funcție. Nu voi candida la alegerile parlamentare din decembrie, indiferent de decizia pe care o va adopta astăzi Biroul Electoral Central. Nu am susținut și nu susțin modificarea legislației electorale în favoarea unei singure persoane, a transmis șeful statului.

Partidul Național Liberal (PNL) a solicitat Biroului Electoral Central să clarifice dacă președintele Klaus Iohannis poate candida la alegerile parlamentare din decembrie pe listele PNL, fără a fi nevoit să demisioneze din funcția de președinte al României.

Solicitarea a fost amânată pentru vineri, din cauza absenței reprezentantului PNL la ședința BEC de pe 23 septembrie. (detalii AICI)

Tot vineri, PNL are programată ședința Biroului Politic Național care începe la ora 16:00.

Marcel Ciolacu NEAGĂ discuțiile pe tema amendamentului „Iohannis senator”

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a clarificat joi, într-o intervenție la HotNews, că nu a avut nicio discuție cu președintele Klaus Iohannis privind posibilitatea ca acesta să candideze la alegerile parlamentare ca independent, pe liste de partid, o inițiativă lansată de Partidul Național Liberal (PNL).

Eu n-am avut discuţii cu preşedintele României pe acest subiect sau despre acest lucru vreo discuţie. A existat o discuţie politică unde totuşi discuţia s-a rezumat la faptul că este o lege care priveşte o singură persoană, a spus liderul PSD. (detalii AICI)

Nicolae Ciucă îl contrazice pe șeful PSD

Miercuri, la emisiunea „În Opoziție cu Denise Rifai”, Nicolae Ciucă a declarat că a avut, miercurea trecută, discuții cu Marcel Ciolacu pentru susținerea în Parlament a amendamentului care i-ar permite lui Klaus Iohannis să candideze ca independent la alegerile parlamentare. (detalii AICI)

Klaus Iohannis: Nu am dorit o lege pentru mine

Președintele Klaus Iohannis a declarat miercuri, în SUA, unde se afla la cea de-a 79-a reuniune a Adunării Generale a ONU, că nu a dorit o lege care să-i permită să candideze la Senat după încheierea mandatului de președinte.

Despre această lege pot să vă spun şi acu, fiindcă pentru mine este foarte clar, nu am dorit o lege pentru mine nu doresc o lege pentru mine şi pot să vă spun cu certitudine că voi avea grijă ca această lege să nu existe.

Nu este posibil să se facă o lege pentru o persoană şi atunci cred că m-am exprimat foarte clar. Bref, nu va exista această lege şi nu doresc, eu nu doresc să existe, a spus preşedintele Klaus Iohannis.

Ce prevede amendamentul PNL

Săptămâna trecută, parlamentarii PNL Daniel Fenechiu și Gabriel Andronache au depus o propunere legislativă care prevede că președintele României poate candida ca independent, în ultimele trei luni ale mandatului, pe listele unui partid sau ale unei alianțe la alegerile parlamentare. (detalii AICI)

Modificarea vizează Legea 208/2015, prin introducerea la art. 52 a sintagmei „nu se admit candidaturi independente pe listele de candidați depuse de partidele politice, alianțele politice sau alianțele electorale, cu excepția situației președintelui României, în funcție la data alegerii Camerei Deputaților și Senatului, dacă se află în ultimele 3 luni ale mandatului, care poate candida ca independent pe listele unui partid politic, unei alianțe politice sau alianțe electorale pentru obținerea unui mandat de deputat sau senator. În cazul în care este ales deputat sau senator, președintele Românieie este obligat ca, după validare, să opteze între calitatea de deputat sau senator și cea de președinte”.

Purtătorul de cuvânt al PSD, Lucian Romașcanu, a anunțat luni, după ședința Biroului Permanent Național al partidului, că PSD a decis în unanimitate să nu susțină proiectul de lege propus de PNL, care i-ar oferi președintelui Klaus Iohannis posibilitatea de a candida la alegerile parlamentare.


CITEȘTE ȘI:

Marcel Ciolacu NEAGĂ discuțiile pe tema amendamentului „Iohannis senator”: Nu am avut discuții cu președintele pe acest subiect

Klaus IOHANNIS clarifică poziția sa față de legea care ar putea să-i permită candidatura la parlamentare: Voi avea grijă ca această lege să nu existe

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ce ar face Ungaria dacă ar fi atacată de Rusia. Răspunsul șocant dat de un...
Vedeta pe care fanii abia o mai recunosc. Ar fi ajuns așa din cauza fostei...
FOTO. Gafă uriașă a uneia dintre cele mai frumoase femei
Femeia din Bacău aflată în comă, care și-a revenit brusc și a început să cânte....
Scene cumplite în pușcărie, după ce Gabriel de la "Puterea Dragostei" și-a înmormântat soția ucisă...
Arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie, consideră un păcat cununiile oficiate sâmbăta. „Cei care fac rămân mereu...
Vine iarna în București. Pe ce dată cade prima zăpadă în Capitală, potrivit meteorologilor Accuweather
Categoria de români care riscă să nu mai primească pensia începând cu 1 octombrie 2024
Noua prognoză a hidrologilor: Debitul Dunării la intrarea în ţară, în creştere. Ce debit va...
"I-a murit creierul" Cel mai monstruos culturist din lume a decedat. Ilia avea 36 de...
Cum a fost surprinsă Kate Middleton după terminarea ședințelor de chimioterapie. Fratele prințesei de Wales...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
Luminile de zi sau faza scurta? Ce trebuie să aprinzi când circuli pe șoselele din...
Premierul Marii Britanii se va întâlni cu Ursula von der Leyen pentru îmbunătăţirea relaţiilor cu...
Obiect CIUDAT, detectat pe radare în timp ce trecea pe lângă Pământ
A explodat bomba despre Klaus Iohannis. S-a aflat ce a făcut președintele României: 18 ani...
Cununiile, interzise sâmbăta: Mirii pot atrage asupra lor un blestem
Ea este femeia care și-a ”pedepsit” soțul pentru infidelitate cu o nouă iubită, care e...
"Ea era rece, moartă, iar el abia respira" Ana Maria a murit în beci, lângă...
A renunțat Flick la prieteni pentru relație? „Eram văzut ca eternul burlac, petrecăreț. Eram petrecărețul...
FOTO. Mesajul transmis de Serhat Akin după ce fost împuşcat la ieșirea dintr-un studio TV:...
BANCUL ZILEI. Bulă, în pat cu fata unui fermier din Vaslui: - Bulă, încetează sau...
Ce a găsit Telescopul Spațial James Webb la periferia Căii Lactee?