Prima pagină » Actualitate » Klaus Iohannis, după acţiunea de împădurire în zona deşertificată din sudul României: Am decis să alocăm o sumă imensă, 1,5 miliarde euro

Klaus Iohannis, după acţiunea de împădurire în zona deşertificată din sudul României: Am decis să alocăm o sumă imensă, 1,5 miliarde euro

Klaus Iohannis, după acţiunea de împădurire în zona deşertificată din sudul României: Am decis să alocăm o sumă imensă, 1,5 miliarde euro

Președintele Klaus Iohannis a participat, miercuri, la prima acțiune din cadrul campaniei de împădurire în zona deșertificată din sudul României. Șeful statului a susținut că a discutat cu Guvernul despre problemele ce țin de mediu, despre nevoia de a avea mai multe păduri și despre pierderea terenurilor arabile prin deșertificare.

Klaus Iohannis: Am decis să alocăm o sumă imensă, 1,5 miliarde euro, pentru împăduriri

„Vă doresc succes cu această acțiune. Anul trecut am participat și am și oferit patronajul unei acțiuni de reîmpădurire sub sloganul ”O pădure cât o țară”. A fost un succes, am platat peste 50 de milioane de puieți. Am participat și la deschdierea campaniei și la finalizarea campaniei. Pe parcursul acelor luni am discutat de mai multe ori cu specialiștii, cu autoritățile, cu decidenții politici și s-a conturat ambiția de a face mai mult de acum. Pentru a da un impuls acestei campanii extinse, m-am angajat să continui cu Guvern, autoritățile, specialiștii.

În Dolj, deșertificarea e o realitate. Pământul arabil s-a transformat în teren nisipos. Dacă nu se face nimic, nisipul se duce mai departe ți deja acum avem o pierdere de peste 1000 de hectare de teren arabil în fiecare am. Trebuie intervenit.

Cealaltă chestiune ține de mediu și de nevoia de a avea mai multe păduri. Cu toții ne dorim un mediu curat pentru noi și viitoarele generații. Cam toată lumea a înțeles pericolul încălzirii climatice și metoda cea mai eficientă pentru combaterea schimbării climatice: extinderea suprafețelor de pădure. Am discutat cu Guvernul. Am decis să alocăm o sumă imensă, 1,5 miliarde euro, pentru împăduriri

Aceste acțiuni, împreună cu oprirea tăierilor ilegale, sigur vor duce la un progres semnificativ, la recuperarea terenului valoros și la îmbunătățirea mediului în general”, a declarat președintele Klaus Iohannis.

Prim-ministrul Florin Cîțu a participat alături de președintele Klaus Iohannis, miercuri, la campania de împădurire pe terenuri nisipoase și degradate din sudul României.

„Se pare că oriunde mă duc nu scap de discuția despre fonduri. Suntem într-o zonă unde, așa cum au spus și domnul Președinte, și domnul ministru, a început deșertificarea în România și chiar la Dăbuleni este un loc emblematic. România are, astăzi, cam 29% – 30% din suprafață împădurită, în timp ce Uniunea Europeană are o medie de 38% împădurită. Asta este provocarea pentru acest Guvern”, a declarat prim-ministrul.

 

Preşedintele Klaus Iohannis a participat miercuri, în oraşul Dăbuleni, judeţul Dolj, la prima acţiune din cadrul campaniei de împădurire în zona deşertificată din sudul României.

Campania este iniţiată de Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor.

Potrivit unui anunţ al Guvernului, prim-ministrul Florin Cîţu va fi prezent şi el la eveniment

Președintele și premierul, prima acțiune de împădurire dintr-o zonă deșertificată a țării

„Preşedintele Klaus Iohannis va discuta cu autorităţile centrale şi locale prezente la eveniment despre măsurile care vor fi luate pentru a accelera campania de împădurire pe terenuri degradate şi nisipoase, o componentă importantă a Programului Naţional de Împăduriri”, a precizat Administraţia Prezidenţială.

Acţiunea se desfăşoară în contextul Zilei Internaţionale a Pădurilor, marcată anual la 21 martie, a cărei temă este în acest an „Restaurarea Pădurilor”.

Șeful statului va discuta cu autorităţile centrale şi locale prezente la eveniment despre măsurile care vor fi luate pentru a accelera campania de împădurire pe terenuri degradate şi nisipoase

„Restaurarea şi managementul sustenabil al pădurilor ne ajută să răspundem schimbărilor climatice şi să protejăm biodiversitatea, pădurile adăpostind 80% din biodiversitatea terestră. (…) În contextul schimbărilor climatice, trebuie intensificat efortul de împădurire mai ales în sudul României, în judeţe care au deficit de pădure şi sunt mai expuse la deşertificare”, a subliniat Administraţia Prezidenţială.

Evenimentul „campania naţională de împădurire, etapa de primăvară, finanţată pentru prima dată prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă”, transmite Ministerul Mediului, într-un anunţ de presă.

La eveniment vor fi plantaţi peste 3.000 de puieţi de salcâm

Astfel, „în cadrul campaniei naţionale de împădurire din acest an, prin care peste 50 de milioane de puieţi vor fi plantaţi peste tot în ţară, va fi extinsă în nisipurile Olteniei o pădure de aproape 3.500 de ha„, conchide sursa amintită.

Citește și