Kremlinul îi ÎNDOCTRINEAZĂ pe tinerii ruși, cu 6 luni înainte de realegerea lui Putin: ”Au cel mai mare potențial de a protesta împotriva regimului”
Kremlinul a lansat o amplă campanie de propagandă pentru a-i convinge pe tinerii ruși că țara lor a organizat cele mai libere și corecte alegeri din lume din anul în care președintele Vladimir Putin a venit la putere.
Într-o mișcare fără precedent, autoritățile ruse au susținut, la începutul săptămânii, o lecție școlară la nivel național, care marchează cea de-a 30-a aniversare de la crearea Comisiei Electorale Centrale (CEC).
Lecția, care vine cu șase luni înainte de alegerile prezidențiale din 2024, este prima mutare în scenariul ce implica școlari în politică la scară largă de la colapsul Uniunii Sovietice.
”Reducem treptat ideologia patriotică și creștem noua noastră generație. Dacă nu introducem ideologia potrivită, dușmanii noștri le vor prezenta copiilor noștri idedologia lor”, a declarat un oficial rus, sub condiția anonimatului.
Oficialii electorali au susținut lecții în școlile din toată țara, inclusiv în enclava baltică Kaliningrad și orașul Lukhovitsy din regiunea Moscovei.
O componentă simbolică a acestor lecții a fost o adresă video preînregistrată a șefului CEC, Ella Pamfilova, cea care a etichetat alegerile din Rusia drept ”cele mai progresiste” și a spus că ”fiecare alegere este un eveniment semnificativ pentru fiecare cetățean rus”, a notat Pyotr Kozlov pentru The Moscow Times.
Desene animate și un joc electoral simulat
Într-un paradoxal joc electoral simulat, elevii din clasele inferioare au votat pentru un președinte printre ”candidații” extrași din desene animate și din basme, au făcut afișe pentru o secție de votare și au vizitat versiunea pentru copii a site-ului Kremlinului.
Liceenilor li s-au prezentat avantajele sistemului de vot electronic controversat al Federației Ruse, au jucat un joc de-a votul și de-a numărarea voturilor și au fost învățați ”respectul pentru istoria Rusiei, valorile democrației și alegerea poporului”.
”Tinerii ruși tind să fie mai implicați în activism și proteste decât generațiile mai în vârstă și sunt mult mai probabil să se opună războiului din Ucraina și regimului de 23 de ani al lui Putin. Cultivând încrederea în integritatea și adevărata democrație a alegerilor din țară, oficialii urmăresc să sporească încrederea tinerilor în rezultatele oficiale ale alegerilor”, au declarant surse politice.
Simpatia tinerilor pentru politicieni precum Alexei Navalnîi, sursă tot mai mare de îngrijorare
Procesele democratice din Rusia au cunoscut o deteriorare graduală de când Putin a preluat mandatul în 2000, cu eliminarea oricărei concurențe reale la conducerea sa, tăcerea mass-mediei independente și instalarea partidelor de „opoziție sistemică” în parlament.
Baza sa de sprijin de bază a fost în mod tradițional persoane de vârstă mijlocie și în vârstă, pensionari, angajați de stat și municipali, lucrători la companii de stat și femei.
”În ultimele decenii, nu a existat nicio implicare în masă a copiilor în politică. Acum, se întâmplă pentru un motiv: tinerii au cel mai mare potențial de protest”, a declarat pentru The Moscow Times analistul politic independent Abbas Gallyamov, un fost redactor de discursuri pentru Putin.
Încercările trecute ale Kremlinului de a-și spori sprijinul în rândul tinerilor în ultimul deceniu au fost în mare parte eșuate. În același timp, simpatia tinerilor pentru politicieni de opoziție precum Alexei Navalnîi a devenit o sursă tot mai mare de îngrijorare pentru ”Țarul” de la Kremlin.
- În 2018, când Vladimir Putin ”vâna” un al patrulea mandat, mulți tineri din Moscova și Sankt Petersburg au participat la mitinguri organizate de susținătorii lui Alexei Navalnîi, căruia i s-a interzis să apară pe buletinele de vot.
- Peste 1.500 de persoane, dintre care mulți tineri sau chiar minori, au fost reținute la proteste din ziua învestirii lui Vladimir Putin, în anul 2018.
- În luna decembrie a aceluiași an, Duma de Stat – la inițiativa partidului de guvernământ Rusia Unită – a adoptat o lege împotriva implicării minorilor în mitinguri și pichete neautorizate.
Trei ani mai târziu, în martie 2021, Putin a cerut poliției să monitorizeze internetul pentru a-i împiedica pe tineri să participe la demonstrații de stradă neautorizate.
”În timp ce oficialii de la Kremlin încearcă să-i arate lui Vladimir Putin că educă tinerii și le reduc probabilitatea de a protesta, aceste eforturi sunt o doar simulare care nu poate proteja, cu adevărat, regimul”, a mai declarat Abbas Gallyamov.
Citește și: