Kremlinul încearcă să construiască o coaliție împotriva războiului din Ucraina în Germania
Legătura dintre extrema dreaptă și extrema stângă a Germaniei este un obiectiv al Kremlinului, potrivit unor documente rusești citate de The Washington Post.
Când 13.000 de demonstranți s-au adunat la Poarta Brandenburg din Berlin pe data de 25 februarie pentru a cere încetarea livrărilor de arme către Ucraina, protestul a fost condus de Sahra Wagenknecht, deputată a partidului de extremă stânga Die Linke din Germania. Wagenknecht a criticat perspectiva ca tancurile germane, care urmează să fie livrate în curând în Ucraina, să poată fi folosite din nou pentru a trage în ”femei și bărbați ruși”.
”Nu vrem ca Germania să fie atrasă mai adânc în acest război”, a spus ea, în timp ce a cerut crearea unei noi mișcări de pace și a condamnat vărsarea de sânge din Ucraina, fără a menționa invazia Rusiei.
Printre mulțimea de la Berlin s-a numărat Jürgen Elsässer, redactorul unei reviste de extremă-dreapta, și zeci de membri ai partidului de extremă dreapta Alternative für Deutschland (AfD), care au aplaudat apelurile lui Wagenknecht. Revista Compact a lui Elsässer declarase recent pe coperta că Wagenknecht era: ”Cel mai bun cancelar — un candidat pentru stânga și dreapta”.
Adunarea opușilor politici la Berlin sub steagul păcii avea loc de luni de zile, endeși uniunea rămâne ad-hoc și neoficială. Însă legătura cu extremele Germaniei este un obiectiv explicit al Kremlinului și a fost propus pentru prima dată de înalți oficiali de la Moscova la începutul lunii septembrie, potrivit unor documente rusești, în mare parte datate din iulie până în noiembrie, care au fost obținute de un serviciu de informații european și revizuite de The Washington Post.
Ce conțin documentele?
Documentele înregistrează întâlniri dintre oficialii de la Kremlin și strategii politici ruși, precum și ordinele Kremlinului ca strategii să se concentreze asupra Germaniei pentru a construi sentimentul antirăzboi în Europa și a diminua sprijinul pentru Ucraina. Dosarele prezintă, de asemenea, eforturile strategilor de a implementa aceste planuri și rapoartele lor către Kremlin.
Documentele nu conțin niciun material care să înregistreze comunicările dintre strategii ruși și orice aliați din Germania. Dar interviurile arată că cel puțin o persoană apropiată lui Wagenknecht și mai mulți membri AfD erau în contact cu oficiali ruși în momentul în care erau întocmite planurile.