La cât se setează centrala termică pentru a avea o temperatură optimă în casă, pe perioada iernii

Publicat: 12 11. 2024, 13:09
FOTO - Caracter ilustrativ

Pe perioada iernii, mai ales în zonele în care temperaturile scad drastic, este esențial să ai o temperatură optimă în casă. Fiecare persoană are propriul confort termic, însă specialiștii au vorbit despre temperatura optimă pe care am putea să o avem în locuințe pentru a asigura un consum constant și căldura necesară.

În zonele urbane, mulți cetățeni aleg să își încălzească locuințele cu ajutorul centralelor termice. În cazul sistemelor de încălzire clasice, pe gaz sau în condensare, specialiștii vorbesc despre temperatura optimă pe care ar trebui să o avem în locuințe. De altfel, există și cazuri în care sunt utilizate clasicele sobe pentru încălzirea din timpul iernii.

La cât se setează centrala termică pentru o temperatură optimă în locuință

Așa cum s-a precizat anterior, fiecare persoană are propriul confort termic. Totuși, la câte grade ar trebui setată centrala termică pentru a avea o temperatură optimă în casă? Potrivit specialiștilor, temperatura optimă dintr-o locuință ar fi de 22 de grade Celsius. Pentru a avea o temperatură constantă în casă, ar fi ideal să se utilizeze un termostat de ambient care să fie conectat în permanență la sistemul de încălzire. Dispozitivul nu doar că măsoară temperatura dintr-un spațiu, ci poate să comande și pornirea căldurii, dacă se înregistrează o scădere de temperatură sub cea setată inițial.

De altfel, înainte de a seta termostatul la temperatura dorită, asigură-te că sistemul de încălzire funcționează în parametri optimi. Cu cât temperatura setată la centrala termică este mai mică, cu atât consumul va fi mai puțin.

Alți experți au susținut, de-a lungul timpului, că temperatura optimă din casă ar putea fi chiar între 18-20 de grade Celsius, pe timpul nopții. Specialiștii susțin că o temperatura ridicată în dormitor, pe timpul nopții, ar putea să afecteze calitatea somnului.

„Pentru un somn de calitate, odihnitor, se recomandă temperaturi mai scăzute în locuință, mai exact între 18 și 20 de grade Celsius. Însă, când vorbim de o setare optimă, temperatura comfortabilă pentru somn este diferită de la o persoană la alta. Sunt persoane care pot dormi cu o setare a căldurii pe timpul nopții chiar și la 19 grade Celsius, dar și alte persoane care preferă peste 23-24 de grade Celsius.

Ideal ar fi ca temperatura setată pe timpul nopții să nu se depășească 24 de grade Celsius și să fie o căldură distribuită uniform în locuință, astfel încât să nu existe schimbări mari de temperatură dintr-o încăpere în alta”, a precizat Răzvan Lungu, medic specialist Pneumolog, atesat în Somnologie, pentru Digi24.

Te-ar putea interesa și:

Cât costă REVIZIA tehnică la centrală în toamna lui 2024. Românii care nu le verifică riscă amenzi imense

Cum îți pregătești CENTRALA termică pentru iarnă? Regula celor 4 pași care te ajută să economisești energie și bani în timpul sezonului rece

Cum procedezi pentru aerisirea caloriferelor, dacă ai centrală termică. Cei 5 pași de la care să nu te abați, înainte de începerea iernii

Nivelul poluării atinge cote ALARMANTE, din cauza arderii deșeurilor în sobe. Mulți români nu-și permit lemne de foc

Sursă foto: colaj Envato (caracter ilustrativ)