În România, din ce în ce mai mulți șoferi conduc băuți mașinile. Unii își asumă acest lucru, alții aleg să riște (viața lor, dar și a altora), dar sunt și alții care consideră că alcoolul a ieșit deja din sânge, când se urcă la volan. Însă, de cele mai multe ori, alcooltestul polițiștilor rutieri arată contrariul. De aceea, este important de știut la cât timp după ce ai băut poți să conduci mașina.
Corpul omenesc luptă, în general, pentru a descompune alcoolul şi îl face inofensiv pentru organism, însă acesta este un proces de durată. Consumul de alcool declanşează un lanţ de reacţii complexe în organism, acesta fiind și moitivul pentru care unii şoferi prezintă o alcoolemie ridicată şi la câteva ore bune după ce au consumat în mod propriu-zis alcool.
Cu toate acestea, mulţi dintre dau vina pe elemente care ţin de involuntariat, chiar dacă acest lucru nu îi scuză, iar specialiştii îi avertizează că ar trebui să fie atenţi la anumite aspecte, notează observatornews.ro.
Aceiași specialiști precizează că viteza de eliminare a alcoolului din sânge depinde de mai mulţi factori. Este vorba inclusiv de sexul persoanei respective, pentru că femeile elimină mai repede alcoolul din sânge decât bărbaţii.
Apoi depinde și de vârsta persoanei respective, de alimentele ingerate, dar şi de momentul zilei, ştiut fiind faptul că alcoolul se metabolizează mai repede la sfârşitul zilei.
În general, este vorba de o viteză de eliminare a alcoolului din sânge de 16 mg alcool/100 ml sânge pe oră. Mai exact, asta înseamnă că un şofer care are o alcoolemie de 1,6 la mie are nevoie de minim 10 ore pentru a ajunge la o alcoolemie 0.
În principiu, nu contează tipul de băutură consumat, ci doar cantitatea. De exemplu, efectul unui pahar de whisky se elimină mai greu decât efectul unui pahar de bere.
Mai mult, nu există posibilitatea de a accelera procesul de eliminare, mai ales că nici măcar consumul de cafea sau de băutură energizantă pe bază de cofeină nu schimbă viteza cu care enzimele descompun alcoolul.
Indiferent de testul utilizat, de obicei, alcoolul poate fi detectat în aerul expirat pentru o perioadă de aproximativ 24 de ore, fiind vorba de o durată relativ mică, în condiţiile în care alcoolul poate fi detectat în salivă pentru o perioadă de 48 de ore, iar în păr chiar până la 90 de zile.
Pe de altă parte, alcoolul se elimină cel mai rapid din sânge, unde poate fi detectat pentru cel mult 12 ore.
În România există un prag psihologic de 0,8 mie peste care apare ceea ce se cheamă răspundere penală. Astfel, pentru o alcoolemie de până în 0,8 la mie, un şofer ar risca cel mult o amendă şi, eventual, ridicarea permisului.
În schimb, pentru o alcoolemie de peste 0,8 la mie se poate vorbi deja de trimitere în judecată şi, eventual, chiar condamnare la închisoare, mai ales dacă acest consum de alcool la volan duce inclusiv la producerea de accidente cu urmări mai mult sau mai puţin grave.
Statisticile din România sunt alarmante, din punct de vedere al conducerii sub influența alcoolului. Numai în 2020, 12.823 de şoferi români au fost trimişi în judecată pentru că au condus o maşină sub influenţa băuturilor alcoolice, având o alcoolemie de peste 0,8 la mie. Iar cifrele s-au menţinut constante în ultimii ani.