La cât timp după ce faci vaccinul anti-COVID-19 se formează anticorpii în organism. Dr. Emilian Popovici, anunț de ultimă oră
Dr. Emilian Popovici, vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie, anunță după ce perioadă se formează anticorpii în organism, în funcție de tipul de vaccin anti-COVID administrat.
Epidemiologul atrage atenția că un vaccin nu devine eficient imediat după administrare, în primele zile pacientul fiind la fel de vulnerabil ca înainte de injectare. În cadrul unei emisiuni, Emilian Popovici a explicat eficiența pe care o au Pfizer/BioNTech, Moderna și Astra Zaneca, practic cele trei seruri disponibile în România, în lupta cu COVID-19.
“La vaccinul Pfizer, se apreciază că la două săptămâni după prima doză administrată, o parte dintre cei care primesc această primă doză dezvoltă o protecție undeva la 50%, iar la 10 zile după a doua doză, ajunge la protecția completă sau la protecția maximă”, a explicat specialistul.
Emilian Popovici: “La Moderna și AstraZeneca…”
În cazul Moderna, pacientul devine imun tot după ce i se administrează cele două doze, însă anticorpii încep să se formeaze mult mai devreme, având în vedere că rapelul se face cu o săptămână în avans față de Pfizer/BioNTech.
“Dacă mergem la Moderna, acolo lucrurile stau cam la fel, pentru că e doar o diferență de o săptămână în ceea ce privește rapelul, deci se decalează undeva după a doua doză cu o săptămână”, a mai precizat Emilian Popovici.
Și în cazul AstraZeneca, formarea anticorpilor în organism depinde de momentul în care pacientul primește rapelul.
“La AstraZeneca avem acel interval de patru săptămâni minim între prima doză și a doua doză, urmând ca a doua doză să poată să fie administrată de la 4 și până la 12 săptămâni”, a spus epidemiologul.
“Vaccinul nu devine eficient imediat!”
În final, Emilian Popovici a atras atenția că vaccinarea anti-COVID nu te ferește 100% de virus, motiv pentru care măsurile de protecție sanitară trebuie, în continuare, respectate.
“Un vaccin nu devine eficient în momentul în care m-am vaccinat. În prima zi, a doua, a treia, ești la fel ca și înainte de vaccinare. De abia la două săptămâni ajungi să dezvolți o protecție, unii dintre pacienți dezvoltă o protecție de 50 la sută, deci unu din doi dacă se expune infecției se va infecta”, a mai spus vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie.