La ce distanță e bine să ții telefonul de pat. Specialiștii trag un semnal de alarmă

Publicat: 11 10. 2024, 21:51
La ce distanta de pat trebuie sa tii telefonul mobbil, sursa foto: Envato

Care e distanța optimă la care trebuie să ții telefonul față de patul în care dormi. Numai așa nu-ți va afecta somnul și nici sănătatea. Specialiștii trag un semnal de alarmă și vorbesc despre o regulă de aur care trebuie respectată de toată lumea.

Obiceiul de a ține telefonul lângă pat e unul des întâlnit în rândul populației. Ba mai mult, unii chiar dorm cu el în pat, pentru a auzi mai bine alarma de trezire. Experții trag un semnal de alarmă în această privință și spun că este o rutină care poate afecta grav organismul unei persoane.

Prin urmare, se recomandă ca telefonul să fie păstrat la o distanță sigură de pat, pentru a minimiza expunerea la radiațiile pe care le emite. Deci, aparatul nu trebuie să stea foarte aproape, ci la o distanță care variază între 1 și 2 metri. Dar această distanță depinde și de intensitatea semnalului emis de apparat, precum și de sensibilitatea la radiațiile electromagnetice. Astfel,

Studii recente au arătat că reducerea utilizării telefonului înainte de culcare, vreme de patru săptămâni, a îmbunătățit considerabil calitatea vieții și durata somnului.

Impactul asupra somnului

De cealaltă parte, alte cercetări demonstrează că cei care utilizează telefoanele mobile înainte de a se culca au experimemntat probleme cu somnul, iar asta pentru că creierul nu mai reușește să se odihnească și rămâne activ.

De asemenea, cercetătorii au dezvăluit și care sunt motivele pentru care este important să ținem la distanță telefonul față de pat. Oamenii de știință amintesc numeroase efecte negative asupra sănătății.

Pe lângă faptului că odihna nu este una propice, o persoană care ține telefonul lângă pat în timpul somnului se expune și la undele radio emise de aparat. Acestea sunt cunoscute sub denumirea de radiații electromagnetice de frecvență joasă.

Experții afirmă că sunt non-ionizante, adică nu au suficientă energie pentru a deteriora direct ADN-ul sau pentru a provoca cancer, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).

„Telefoanele necesită mult control manual și o minte activă pentru a le folosi. Acest lucru provoacă senzația de veghe și vigilență, ceea ce nu este ideal atunci când încercați să vă liniștiți.

Stimularea care vine din faptul că ai un telefon lângă tine, chiar dacă îl folosești timp de 5 minute, ești încă în acea stare activă de excitație, care poate avea un impact asupra somnului”, a explicat Neha Narula, profesor asistent de medicină clinică la Universitatea Stanford, potrivit Yahoo.

CITEȘTE ȘI:

Topul celor mai bine vândute telefoane mobile din istorie. iPhone e departe de locurile 1 și 2

Telefoanele mobile, INTERZISE la ore, în unele școli din România. Ce măsuri au luat alte unități de învățământ