Prima pagină » Actualitate » La ce distanța trebuie să fie gardul față de casă și cât de înalt poate fi. Ce prevede legea, de fapt

La ce distanța trebuie să fie gardul față de casă și cât de înalt poate fi. Ce prevede legea, de fapt

La ce distanța trebuie să fie gardul față de casă și cât de înalt poate fi. Ce prevede legea, de fapt

La ce distanța trebuie să fie gardul față de casă și cât de înalt poate fi? În România, regulile privind amplasarea și înălțimea gardurilor sunt reglementate de autoritățile locale și pot varia în funcție de legislația locală.

În general, pentru a instala un gard în jurul proprietății tale, este recomandat să consulți planurile locale de urbanism sau să contactezi primăria din zona ta pentru a obține informații precise și a te conforma regulilor locale.

În Codul Civil, la articolul 561 este menționat că ”Orice proprietar poate să îşi îngrădească proprietatea, suportând, în condiţiile legii, cheltuielile ocazionate”, dar distanța nu trebuie să fie mai mare de 2 metri de casa vecinului. Reglementările locale pot stabili o distanță minimă sau maximă între gard și casă. Aceasta poate varia în funcție de zona urbană sau rurală și de planul local de urbanism.

Cât de înalt poate fi gardul constuit pentru împrejmuirea unei proprietăți

În ceea ce privește înălțimea gardului, reglementările de urbanism din anumite zone ale țării pot să permită sau nu ridicarea gardului de o anumită înălțime. Legea stipulează însă că se pot construi garduri cu peste înălțimea de 2 metri numai dacă regulamentele de urbanism indică condiții derogatorii.

Dacă nu există niște dispoziții legale, reguli de urbanism sau ale obiceiurilor locului, înălțimea zidului comun se stabilește acum de părți, dar nu trebuie să depășească 2 metri. În plus, se ia în calcul și coama zidului.

În unele cazuri, este posibil să fie necesară obținerea unei autorizații sau permise de construcție pentru a instala un gard, în special în cazul unor proiecte mai complexe sau dacă se depășesc anumite limite.

Pentru a evita problemele ulterioare, este recomandat să te informezi în mod corespunzător și să obții aprobările necesare înainte de a instala un gard. Contactarea autorităților locale sau a primăriei din zona ta este cea mai bună modalitate de a obține informații precise și actualizate privind regulile specifice din zona ta.

 

Elena Popescu iubește jurnalismul încă din adolescență, atunci când și-a descoperit pasiunea pentru scriitură. Primul job a fost la numai 21 de ani, când lucra ca reporter pentru un ziar săptămânal. ... vezi toate articolele

Citește și