Prima pagină » Actualitate » La ce oră exactă trebuie să mănânci cina, ca să nu te îngrași. Descoperire de ultimă oră a experților de la Harvard

La ce oră exactă trebuie să mănânci cina, ca să nu te îngrași. Descoperire de ultimă oră a experților de la Harvard

La ce oră exactă trebuie să mănânci cina, ca să nu te îngrași. Descoperire de ultimă oră a experților de la Harvard

Un nou studiu realizat de cercetătorii de la Harvard Medical School de la Spitalul Brigham and Women’s din Boston sugerează că a mânca ultima masă a zilei cât mai devreme este un lucru bun pentru organism – iar consumul tuturor meselor într-o fereastră de 10 ore ar putea fi, de asemenea, mai sănătos.

Cercetarea, publicată în Cell Metabolism, a descoperit că ora din zi în care mâncăm ne afectează foamea și apetitul, nivelul de energie și modul în care corpul stochează grăsimea, potrivit nypost.com.

„Am căutat răspunsul la întrebarea: contează ora la care mâncăm atunci când aportul caloric este menținut constant?”, a spus Nina Vujovic, cercetător în divizia de somn și tulburări circadiene a spitalului și autorul studiului.

Cercetătorii au cerut celor 16 participanți supraponderali să mănânce exact aceleași mese în două programe diferite: unul mai devreme în timpul zilei și al doilea aproximativ patru ore mai târziu în cursul zilei. De exemplu, o persoană ar putea să-și mănânce mesele la 9 a.m., 1 p.m. și ora 17.00 în timp ce cineva din ultimul grup ar mânca la 1 p.m., 5 p.m. și ora 21.00.

Participanții au completat un chestionar în care au notat foamea și pofta de mâncare, în timp ce cercetătorii au adunat probe de sânge, nivelul temperaturii corpului și consumul de energie. Cercetătorii au luat, de asemenea, biopsii ale țesutului adipos pentru a compara modul în care nivelurile dintre cele două modele de alimentație și tiparele de expresie genică au afectat căile moleculare implicate în adipogeneză – sau modul în care corpul stochează grăsimea.

„Am vrut să testăm mecanismele care ar putea explica de ce mâncatul târziu crește riscul de obezitate”, a explicat autorul principal Frank Scheer, profesor de medicină la Harvard Medical School și director al Programului de cronobiologie medicală din Divizia de tulburări de somn și circadiene de la Brigham and Women’s.

„Cercetări anterioare efectuate de noi și de alții au arătat că mâncatul târziu este asociat cu un risc crescut de obezitate, creșterea grăsimii corporale și pierderea succesului în greutate. Am vrut să înțelegem de ce.”

Rezultatele au arătat că mâncatul târziu a crescut foamea, a scăzut consumul de energie, a arse calorii într-un ritm mai lent și a modificat expresia genei țesutului adipos, ceea ce promovează creșterea grăsimilor, arătând că toate aceste modificări combinate pot crește riscul de obezitate. Mâncatul mai târziu a dublat probabilitatea de a crește foamea și a generat niveluri mai scăzute ale hormonului leptina, care este produs atunci când suntem săturați.

Citește și