La ce sumă EXORBITANTĂ a ajuns costul creșterii unui copil în România. Calculul, făcut pe baza cifrelor Institutului Național de Statistică

La ce sumă EXORBITANTĂ a ajuns costul creșterii unui copil în România. Calculul, făcut pe baza cifrelor Institutului Național de Statistică
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 31/01/2024, 18:50

Costul creșterii unui copil în România a atins suma de 384 991 lei, potrivit unui calcul făcut de platforma Clubul copiilor, în condițiile în care valoarea coșului minim de cumpărături a atins 9.978 de lei pe lună în septembrie 2023 pentru o familie cu doi copii. Datele sunt extrase dintr-un studiu realizat de Fundaţia Friedrich Ebert România şi Syndex România, pe baza cifrelor Institutului Național de Statistică (INS).

În primul semestru din 2023 s-au născut puțin peste 73 000 de copii în România, cel mai mic număr de copii nou-născuți din ultimii 145 de ani, arată platforma Clubul Copiilor. Acest record negativ nu este o anomalie, ci o continuare a declinului demografic accentuat, pe care unii experți îl cataloghează ca fiind una dintre cele mai grave crize pe care le traversează țara noastră.

Potrivit datelor, cheltuielile ajung la 384.991 de lei pentru primul copil și 257.625 de lei pentru cel de-al doilea – cifre raportate la 2018. Ajustate la inflația din 2024, calculele ajung la 594.070 de lei pentru primul copil și 417.989 de lei pentru cel de-al doilea, adică peste un milion de lei pentru doi copii de 19 ani. Atât costă și o casă cu patru camere în marile orașe din țară.

Ce costă cel mai mult în creșterea unui copil

Calculul realizat de Clubul Copiilor s-a bazat pe o analiză făcută în 2018 de Syndex România și Institutul de Cercetare a Calității Vieții, care au calculat coșul minim de consum pentru un trai decent pentru populaţia României. Alimentația este unul dintre cele mai costisitoare capitole, crescând odată cu înaintarea în vârstă a copiilor. Astfel, dacă în primul an de viață, copilul are nevoie de doar 300 kcal/zi, echivalentul a mai puțin de 500 de lei anual, de la 15 până la 19 ani, are nevoie de 2.600 kcal/zi, adică aproape 8.000 de lei pentru un an. Costurile privind locuința și îmbrăcămintea rămân oarecum constante în toate etapele vieții copilului, fiind mai reduse pentru al doilea copil, căci se pot refolosi lucruri cumpărate pentru primul.

În cadrul cercetării, Syndex România și Institutul de Cercetare a Calității Vieții au determinat cantitățile necesare și prețurile minime pentru alimente, îmbrăcăminte, încălțăminte, produse de igienă personală și uz casnic valabile în anul 2018. Clubulcopiilor.ro a utilizat aceste prețuri în analiza sa, ajustându-le cu ajutorul indicilor anuali ai prețurilor de consum furnizați de Institutul Național de Statistică.

Cauzele declinului demografic

România nu este un caz singular în Europa. Majoritatea țărilor europene se confruntă cu aceeași problemă a îmbătrânirii populației și scăderea ratei natalității. În anul 2021, în Uniunea Europeană, numărul mediu de copii născuți per mamă era de 1,53, România situându-se peste media europeană cu 1,81 copii născuți per mamă. În Italia și Spania, două țări cu o mare comunitate de români, acest număr era de doar 1,25 respectiv 1,16.

Experții care au studiat acest fenomen în țările dezvoltate au pus acest declin pe seama mai multor factori: creșterea nivelului de educație al femeilor și numărul crescut al femeilor care-și dezvoltă o carieră, accesul facil la contracepție și planficare familială, scăderea mortalității infantile, precum și schimbării stilului de viață datorat prosperității economice.

Creșterea standardului de viață vine la pachet cu o majorare a cheltuielilor asociate extinderii familiei, precum și a așteptărilor pe care le avem legate de calitatea vieții pentru noi și copiii noștri. Astfel, mulți părinți care își doresc o familie mai numeroasă pot considera că aceasta devine o provocare financiară.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Măsuri speciale pentru un ministru suedez care are „cea mai ciudată fobie din lume”
Interpretul de muzică populară, Igor Cuciuc, și-a pierdut singurul copil! Andreea a căzut secerată la...
S-a despărțit cuplul anului din tenisul mondial. Gestul rusoaicei Anna Kalinskaya, după ce Jannik Sinner...
Povestea unui român, printre cele mai enigmatice dispariții din lume. A reapărut brusc după 30...
Legenda boxului vs. fenomenul digital: Cum s-au pregătit Mike Tyson și Jake Paul pentru confruntarea...
Povestea incredibilă a „celui mai modificat om din lume”. S-a mutat în altă țară ca...
Povestea americanului manipulat de mamă ca să ajungă criminal. Dezvăluiri după ce a stat 20...
Regina Întunericului rupe tăcerea, la o zi după înmormântarea secretă a lui Prigoană: 'Nu și-a...
Nu mai cumpăra ACESTE 7 alimente congelate. Se găsesc în toate supermarketurile din România! Ce...
Produsul pe care românii îl comandă la foc automat, în ultimii ani: "Decât să mănânc...
Iasmina, fata de 14 ani care s-a sinucis, postare CIUDATĂ pe Facebook înainte să-și ia...
Ce se va întâmpla cu pensia de urmaș după moartea lui Silviu Prigoană. Cum vor...
Avem testamentul lui Silviu Prigoană. Ce primesc Adriana Bahmuțeanu și celelalte foste soții
Ce fel de dubă poți să conduci cu permis Categoria B?
Consilier Trump: UK să se alinieze SUA în materie de comerţ mai degrabă decât să...
SOARELE ar putea avea o altă COMPOZIȚIE decât se credea până acum!
A venit acum anunțul teribil de la Oana Lis: Din respect, pentru că nu mai...
Risipa alimentară poate fi eliminată cu ajutorul câtorva sfaturi simple dar utile
Prima reacție a UEFA după ce Kosovo a abandonat meciul cu România. Mihai Stoichiţă asigură...
Văduva lui Silviu Prigoană, declarații bombă după decesul omului de afaceri
Cristi Brancu a dezvăluit unde era Mihaela Botezatu în momentul în care s-a produs evenimentul...
Cine este Igor Cuciuc, interpretul de muzică populară care și-a pierdut fiica de doar 17...
BANCUL ZILEI. Ardeleanul: – Domnule doctor, m-o tot durut capul şi mi-o zis cineva că...
Noi cercetări contestă rolul materiei întunecate în formarea galaxiilor