Florile nu sunt doar un element de decor, frumos colorat și cu un farfum inconfundabil, mai ales atunci când sunt ținute în casă, ci contribuie semnificativ la bunăstarea noastră fizică și psihică. Un singur lucru este totuși „neplăcut” în cazul florilor, faptul că după ce sunt tăiate tind să se ofilească rapid.
Fiecare femeie iubește acele culori vibrante, acel miros îmbătător și pur și simplu vaza plină cu flori, însă atunci când sunt tăiate și împachetate într-un frumos buchet, florile încep rapid să se ofilească.
Din fericire există câteva sfaturi utile pentru a păstra florile proaspete în casă cât mai mult timp, chiar și după ce au fost tăiate.
Iată de ce aspecte trebuie să țineți cont pentru a păstra florilor proaspete mai mult timp.
Primul pas constă în tăierea corectă a florilor din grădină.
Evită tăierea din plante prea tinere. Asigură-te că planta a stabilit un contact bun cu solul.
Nu tăia prea mult dintr-o singură plantă. Lasă plantei suficiente resurse pentru a se regenera.
Momentul potrivit pentru tăiere. Taie tijele când inflorescența este deschisă pe jumătate, dimineața devreme sau seara târziu, pentru a profita de nivelul maxim de umezeală.
Tijele trebuie tăiate cu foarfeci ascuțite. Taie întotdeauna deasupra unui nod pentru a stimula apariția unor inflorescențe noi.
Înlăturarea frunzelor. Frunzele din partea de jos a tijelor trebuie îndepărtate pentru a preveni putrezirea și formarea bacteriilor.
Tăierea tijelor. Taie tijele într-un unghi de 45 de grade pentru a crea o suprafață mai mare de absorbție a apei. Strivește tija cu ciocanul sau despica-o pe lungime pentru a facilita absorbția apei.
Pentru garoafe, crizanteme și violete africane, taie tijele sub apă pentru a preveni intrarea aerului în tije.
Ține florile în camere răcoroase și departe de curenți de aer.
Verifică zilnic nivelul apei și schimb-o frecvent pentru a preveni dezvoltarea bacteriilor.
Ajustarea pH-ului apei:
Oțet și zahăr în apă: Adaugă o linguriță de oțet și 2-3 lingurițe de zahăr în apa din vază. Oțetul distruge bacteriile, iar zahărul hrănește florile.
Sare și zahăr pentru anumite flori: Adaugă o linguriță de sare pentru begonia și trandafiri, iar zahăr pentru crizanteme și petunii.
Tratamente speciale: Pentru florile aproape ofilite, înmoaie-le în apă caldă timp de 2-3 minute, apoi în apă rece, potrivit ea.md.