La ce trucuri poți apela pentru a păstra FLORILE proaspete mai mult timp în casă. Sfaturi prețioase cu rezultate uimitoare

Publicat: 20 06. 2024, 10:10
Sursa foto: Profimedia images

Florile nu sunt doar un element de decor, frumos colorat și cu un farfum inconfundabil, mai ales atunci când sunt ținute în casă, ci contribuie semnificativ la bunăstarea noastră fizică și psihică. Un singur lucru este totuși „neplăcut” în cazul florilor, faptul că după ce sunt tăiate tind să se ofilească rapid.

Fiecare femeie iubește acele culori vibrante, acel miros îmbătător și pur și simplu vaza plină cu flori, însă atunci când sunt tăiate și împachetate într-un frumos buchet, florile încep rapid să se ofilească.

Din fericire există câteva sfaturi utile pentru a păstra florile proaspete în casă cât mai mult timp, chiar și după ce au fost tăiate.

Iată de ce aspecte trebuie să țineți cont pentru a păstra florilor proaspete mai mult timp.

Primul pas constă în tăierea corectă a florilor din grădină.

1. Cum tăiem corect florile din grădină

Evită tăierea din plante prea tinere. Asigură-te că planta a stabilit un contact bun cu solul.

Nu tăia prea mult dintr-o singură plantă. Lasă plantei suficiente resurse pentru a se regenera.

Momentul potrivit pentru tăiere. Taie tijele când inflorescența este deschisă pe jumătate, dimineața devreme sau seara târziu, pentru a profita de nivelul maxim de umezeală.

Tijele trebuie tăiate cu foarfeci ascuțite. Taie întotdeauna deasupra unui nod pentru a stimula apariția unor inflorescențe noi.

2. Cum conservăm mai bine florile tăiate

Înlăturarea frunzelor. Frunzele din partea de jos a tijelor trebuie îndepărtate pentru a preveni putrezirea și formarea bacteriilor.

Tăierea tijelor. Taie tijele într-un unghi de 45 de grade pentru a crea o suprafață mai mare de absorbție a apei. Strivește tija cu ciocanul sau despica-o pe lungime pentru a facilita absorbția apei.

Pentru garoafe, crizanteme și violete africane, taie tijele sub apă pentru a preveni intrarea aerului în tije.

3. Cum îngrijim corect florile tăiate

Ține florile în camere răcoroase și departe de curenți de aer.

Verifică zilnic nivelul apei și schimb-o frecvent pentru a preveni dezvoltarea bacteriilor.

Ajustarea pH-ului apei:

    • Plante alcaline: Bujorii, irisul și liliacul preferă apa alcalină sau cu pH neutru.
    • Plante acide: Azaleele preferă apa acidă. Poți adăuga o soluție de zahăr și oțet pentru a ajusta pH-ul.

Trucuri prin care hrănești florile tăiate

Oțet și zahăr în apă: Adaugă o linguriță de oțet și 2-3 lingurițe de zahăr în apa din vază. Oțetul distruge bacteriile, iar zahărul hrănește florile.

Sare și zahăr pentru anumite flori: Adaugă o linguriță de sare pentru begonia și trandafiri, iar zahăr pentru crizanteme și petunii.

Tratamente speciale: Pentru florile aproape ofilite, înmoaie-le în apă caldă timp de 2-3 minute, apoi în apă rece, potrivit ea.md.