Prima pagină » Actualitate » La Cluj, ca în junglă! Peste 1.200 de trotinete electrice parcate „alandala” au fost ridicate de pe spațiul public

La Cluj, ca în junglă! Peste 1.200 de trotinete electrice parcate „alandala” au fost ridicate de pe spațiul public

La Cluj, ca în junglă! Peste 1.200 de trotinete electrice parcate „alandala” au fost ridicate de pe spațiul public

La Cluj-Napoca încă tronează „legea junglei” în ceea ce privește trotinetele electrice închiriate prin platforme online. Autoritățile au ridicat doar anul acesta peste 1.200 de trotinete parcate haotic pe spațiul public.

De la începutul anului 2022 și până în decembrie, 1.273 de trotinete electrice parcate ilegal au fost ridicate de Regia Autonomă a Domeniului Public (RADP) în baza HCL 790/2020 – Regulamentul privind utilizarea trotinetelor electrice închiriate prin platforme online în regim self-service, adoptat de Consiliul Local Cluj-Napoca.

„Au fost ridicate 1.273 trotinete electrice, în baza art. 20 alin. (2) coroborat cu art. 18 din Regulamentul privind condițiile de utilizare a trotinetelor electrice închiriate prin intermediul unei platforme online, în regim self-service, pe domeniul public al municipiului Cluj-Napoca, aprobat prin HCL nr. 790/2020, pentru staționare în loc interzis”, a comunicat biroul de presă al Primăriei Cluj-Napoca, miercuri, 7 decembrie.

Potrivit regulamentului de utilizare a acestor mijloace de transport, adoptat de Consiliul Local Cluj-Napoca, trotinetele parcate în locuri interzise sunt ridicate de Regia Autonomă a Domeniului Public, operatorul fiind sancționat cu amenzi cuprinse între 200 și 400 de lei.

Unde nu pot fi parcate trotinetele electrice

Conform regulamentului aflat în vigoare la Cluj-Napoca, staționarea trotinetelor electrice operate de firme private este interzisă în următoarele locații:

  • Pe trotuare cu lățime mai mică de 2 metri;
  • În zona stațiilor de transport în comun, pe toată lungimea stației și 25 metri înainte și după stație;
  • Pe aliniamentele clădirilor sau a gardurilor;
  • În zona standurilor de taxi, pe toată lungime standului;
  • În zonele trecerilor de pietoni, pe toată lungimea treceri și 25 metri înainte și după trecerea de pietoni;
  • În locurile de parcare special amenajate pentru autoturisme;
  • Pe spațile verzi;
  • În intersecții și la mai puțin de 10 metri de intersecții;
  • În zona acceselor auto și pietonale;
  • Pe șantierele în lucru de pe domeniul public;
  • Pe gurile de canal/aerisire sau căminele aferente rețelelor edilitare subterane.

În cazul trotuarelor cu lățimea de minim 2 metri, amplasarea sau staționarea trotinetelor electrice se face în dispunere paralelă cu bordura, înspre carosabil, pe aliniamentul copacilor și stâlpilor de pe trotuar, acolo unde aceștia există, cu condiția aplicării lățimii maxime de 0,5 metri din lățimea trotuarului. Proiecția trotinetei electrice va fi exclusiv pe trotuar.

Regulamentul impune operatorului să ridice trotinetele staționate în locațiile interzise în maxim 120 de minute. În caz contrar, acestea vor fi ridicate de pe domeniul public de către Primăria municipiului Cluj-Napoca, prin Regia Autonomă a Domeniului Public Cluj-Napoca (RADP) și se va aplica taxa de ridicare al cărei cuantum a fost stabilit prin Hotărâre a Consiliului local a municipiului Cluj-Napoca: 75,39 lei/bucată, la care se adaugă TVA, pentru operațiunea de ridicare a trotinetelor și 16,56 lei/zi/bucată, la care se adaugă TVA, pentru operațiunea de depozitare a trotinetelor ridicate de pe domeniul public sau privat al municipiului Cluj-Napoca.

Amenzi de la 200 la 2.500 de lei

Regulamentul prevede și o serie de amenzi, în special pentru parcarea ilegală. Amenzile pentru cei care nu respectă măsurile sunt fixate la 200 – 400 de lei. De asemenea, operatorii care nu le ridică în 120 de minute din aceste locuri interzise sunt pasibili de aceleași sancțiuni.

Amenzi între 1.000 de lei și 2.500 de lei sunt prevăzute pentru amplasarea pe domeniul public a trotinetelor electrice de către operatorii de flote de trotinete electrice fără avizul Serviciul Siguranță circulației din cadrul din cadrul Primăriei municipiului Cluj-Napoca, dispunându-se totodată și ridicarea acestora de pe domeniul public, prin RADP dar și amplasarea pe domeniul public de către operatori a unui număr mai mare de trotinete electrice decât cel aprobat de către Primăria Municipiului Cluj-Napoca, în baza documentației depuse, și în aceast caz ele urmând a fi ridicate de RADP. Constatarea contravențiilor și aplicarea sancțiunilor se va face de către Poliția Locală Cluj-Napoca.

 

Diana Cîmpean a absolvit Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării din cadrul Universității Babeș-Bolyai, specializarea Jurnalism și în prezent urmează cursurile masterale ... vezi toate articolele

Citește și