Bun, este obligația constituțională a președintelui ca după ce este ales, să vină în fața Parlamentului cu o strategie de apărare, așa spune Constituția. Evident că și aici termenul arată cât de în spate a rămas constituția față de nevoile țării. De aceea deja ne gândim foarte serios la prezentarea unei noi strategii de securitate națională și reziliență societală în fața Parlamentului, în termenele constituționale, pentru că ele sunt constrângătoare și explicite pentru președinte, și acolo vom pune baza unei unei abordări mult mai moderne cu privire la definiția securității și la modul în care ne putem proteja interesele.
Mircea Geoană a vorbit despre găsirea echilibrului dintre țări, în contextul în care tehnologia a acaparat relația dintre toate domeniile de activitate.
Repet, am spus-o de multe ori în universități și acasă și străinătate a mers multe universități, vorbim studenților și știți cum e sigla NATO, cu cele patru direcții de puncte cardinale, este clar că acuma încercăm să găsim un echilibru în societățile noastre, inclusiv în România și în America și în Japonia și peste tot, chiar și în China și în țările mai autoritare. De fapt, între ce înseamnă securitate, într-o parte, în partea ailaltă, este economie, relația de securitate și economie, supply chain, lanțul de aprovizionare, metale și minerale rare, care avem o dependență de China absolut preocupantă. Și după aia este tehnologie și aici, în partea ailaltă este societate. Deci între tehnologie și societate, securitate și economie se duce. Căutăm să găsim un echilibru în această busolă care se mișcă frenetic în toate direcțiile, pentru că lumea se schimbă și avem nevoie să definim acest lucru.
Când vine vorba despre securitatea națională militară, Geoană recunoaște importanța acesteia, dar și lipsa de investiții ale Statului Român în acest sector.
Evident că partea militară militară rămâne importantă. Ce facem cu Armata Română? Armata Română este în continuare departe de ceea ce ar avea nevoie ca să fie armată modernă. Sunt decenii de subinvestiție și vreau să facem și pentru Armata Română un proiect până în 2025 în care să putem să venim inclusiv pentru industrie de apărare în România și de „dolus technologies”. Deci, răspunsul meu este că voi veni în fața Parlamentului, dacă bine voi fi ales că o strategie de securitate națională și reziliență societală mult mai amplă. Și nu în ideea ca președintele să acapareze aceste domenii, ci pentru a putea să introducem în conversația cu business-ul, cu societatea, cu instituțiile statului, centrale și locale, o paradigmă modificată. Pentru că dacă nu schimbi paradigma la o lume care se schimbă, rămâi în continuare extrem de nepregătit pentru a face față acestei…. Este prima obligație constituțională a președintelui să mențină pacea în țară. Asta e prima obligație, suveranitate, integritate, dar să fie sigur că veghează la și la bunul mers al societății.
Mircea Geoană a mai spus că motivul pentru care a decis să mai încerce o dată candidatura la președinție a fost chiar modul în care funcționează acum Statul Român.
Modul cum funcționăm acuma în Statul Român, în economie și în societate, efectiv, nu mai sunt suficient de bune pentru a ne putea duce mai departe și pentru asta am și decis să candidez, că, fie vorba între noi, n-a fost primul meu gând. Am făcut ceva politică și știu cum funcționează politica.
CITEȘTE ȘI: