Andrada Roman este, la doar 25 de ani, comandant pluton la lansare, în cadrul sistemului Patriot. Gândul a stat de vorbă cu ea, la Black Sea Defense and Aerospace – BSDA 2024, care are loc la Romaero Băneasa. „Eu mă ocup pe parte de lansare”, spune Andrada, cu mândrie.
Black Sea Defense and Aerospace – BSDA 2024 a început miercuri, la Romaero Băneasa, în nordul Bucureștiului.
La eveniment este expusă și o baterie Patriot, sistemul de apărare despre care se vorbește foarte mult în ultimele zile. Asta în contextul în care României i s-a solicitat să cedeze un astfel de sistem Ucrainei.
Pe lângă avionul de luptă F-35 Alfa, bateria Patriot este și ea una dintre vedetele expoziției. Utilajul de luptă este „păzit” de Andrada Roman, care este comandat de pluton al acestui sistem.
Aici avem lansatorul, unde avem patru rachete. Cu aceste rachete putem să nimicim ținte aeriene mari, cum sunt avioanele și elicopterele. România are rachete PAC 2 și PAC 3, ceea ce înseamnă că o să avem pe lansator 12 rachete (…) care sunt destinate pentru apărarea anti-rachetă. Sistemul Patriot este cel mai nou sistem pe care România îl are și cel mai inteligent”, a spus Andrada Roman, pentru Gândul.
Tânăra angajată a Ministerului Apărări explică ce rol are în cadrul acestui sistem.
„Eu mă ocup de parte de lansare. Mă asigur că lansatorul are toate rachetele pe el, că este încărcat și că rachetele au testele preliminare care se fac înainte de lansare. Eu sunt comandant de pluton, adică îmi comand oamenii în realizarea acestor activități”, a mai spus Andrada.
Tot la Black Sea Defense and Aerospace, de la Romaero Băneasa, este expus și cel mai performant avion de luptă american. Este vorba despre aeronava F-35 Alfa, care va rămâne în Capitală până la finalul săptămânii.
Gândul a stat de vorbă cu unul dintre piloții americani care manevrează cu măiestrie „bestia” expusă în premieră la Romaero.
„În spatele meu este un avion de tip F-35 Alfa, este una dintre cele trei variante ale avionului F-35.
F-35A este tipul convențional pentru decolare și aterizare (CTOL) de pe piste lungi. F-35B decolează de pe piste scurte și aterizează vertical, îl putem vedea în videoclipuri, propulsat deasupra solului, iar F-35C este varianta navală, cu decolare și aterizare de pe portavioane. F-35A poate atinge viteza de 1,6 Mach transportând 18.000 de livre (nouă tone) de muniție și 18.000 de livre (nouă tone) de carburant”, a explicat Garrett, pentru Gândul.
Ajunsă la cea de-a IX-a ediţie, expoziţia Black Sea Defense and Aerospace – BSDA 2024, desfăşurată pe o suprafaţă de 50.000 mp, reuneşte, în acest an, peste 400 dintre cei mai mari producători globali de tehnică militară, din mai mult de 30 de state membre sau partenere NATO, care îşi vor prezenta cele mai noi produse şi servicii din portofoliu.
Alături de companiile expozante, au ajuns la Bucureşti şi peste 300 de delegaţi străini de nivel înalt, reprezentanţi ai 55 de state, de pe toate continentele.
Cel mai mare eveniment regional dedicat apărării şi securităţii are loc între 22 şi 24 mai, la Bucureşti, pe platforma Romaero Băneasa.
CITEȘTE ȘI: