La întoarcerea din Grecia, salvatorii buzoieni au sărit în ajutorul victimei unui accident petrecut chiar în fața lor. „A fi pompier nu este un job, ci un stil de viață”
„Pentru noi, a fi pompier nu este un job, ci un stil de viață”, au transmis reprezentantanți Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Buzău, care au povestit, pe contul de Facebook, intervenția promptă a pompierilor sosiți din Grecia pentru salvarea unei persoane care a fost rănită într-un accident rutier care s-a petrecut chiar în fața lor.
Pe drumul spre casă, cei 10 pompieri buzoieni care au făcut parte din convoiul de peste 100 de salvatori care au ajutat la stingerea incendiilor de vegetaie de aploare de pe teritoriul Greciei, au dovedit încă o dată empatia față de semeni, au scris, pe contul de Facebook, reprezentanții ISU Buzău.
„Suntem permanent într-o misiune nobilă”
„Aflându-se în drum spre Buzău, în microbuzul de transport personal al ISU Buzău, obosiți și nerăbdători să-și întâlnească familiile, au asistat la un accident rutier ce s-a petrecut chiar în fața lor. Fără să stea pe gânduri, folosind rucsacul medical din dotare, au acordat de urgență prim ajutor calificat victimei, pastrându-l totodată calm, până la sosirea echipajelor medicale în vederea transportării acestuia la spital”, se arată în postare.
„Noi, pompierii, suntem permanent într-o misiune nobilă, oriunde ne aflăm: salvarea celor aflați în nevoie!”, au conchis salvatorii buzoieni.
Convoiului reprezentat de cei peste 100 de pompieri salvatori, dotați cu tehnică și echipamente de intervenție, menit să îi sprijine pe omologii lor eleni în lupta cu incendiile de vegetație care au pus stăpânire pe teritoriul grecesc, a pornit în misiune vinerea trecută, 6 august și a revenit în țară luni.
Pompierii români care au ajutat la stingerea incendiilor din Grecia au fost înaintaţi în grad, luni, la solicitarea ministrului Afacerilor Interne, Lucian Bode, şi a şefului Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat. Ei au fost recompensaţi şi cu Emblema de onoare a DSU, în cadrul unei ceremonii care a avut loc pe Platoul Centrului Naţional de Coordonare şi Conducere a Intervenţei de la Ciolpani.
Sprijinul internațional pe care România l-a acordat autorităților din Grecia s-a realizat în baza solicitării de asistență internațională formulată de guvernul elen prin Mecanismul European de Protecție Civilă.
Concret, ajutorul din partea României a fost format din 108 pompieri salvatori cu 23 de autospeciale (6 autospeciale de stingere incendii de pădure, 2 cisterne, 1 centru de comandă, 4 containere Multirisc, 1 autocamion, 1 autocar de intervenție, 2 microbuze, 4 autospeciale de primă intervenție și comandă).