Prima pagină » Actualitate » La un an de război, Europa nu reușește să finalizeze acordul privind al zecelea pachet de sancțiuni impuse Rusiei. Ce țară importantă s-a opus?

La un an de război, Europa nu reușește să finalizeze acordul privind al zecelea pachet de sancțiuni impuse Rusiei. Ce țară importantă s-a opus?

La un an de război, Europa nu reușește să finalizeze acordul privind al zecelea pachet de sancțiuni impuse Rusiei. Ce țară importantă s-a opus?
La un an de război, Europa nu reușește să finalizeze al zecelea pachet de sancțiuni

La împlinirea unui an de război în Ucraina, diplomații afirmă că s-a ajuns la un acord cu privire la aproape tot pachetul de sancțiuni pentru al zecelea an, dar Polonia s-a opus restricțiilor privind importurile de cauciuc sintetic, pe care le consideră slabe.

Uniunea Europeană nu a reușit să semneze o nouă rundă mult așteptată de sancțiuni împotriva Rusiei, lăsând blocul comunitar să se străduiască să finalizeze un acord la timp pentru a marca vineri prima aniversare a invaziei lui Vladimir Putin în Ucraina.

Discuțiile coincid cu comemorarea oficială a primului an de război al Ucrainei, punând sub semnul întrebării promisiunea recentă a președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, făcută președintelui Volodimir Zelenski la Kiev, de a prezenta o a zecea rundă de sancțiuni până atunci.

Diplomații au declarat că s-a ajuns la un acord cu privire la aproape tot pachetul de măsuri, dar Polonia a obiectat la restricțiile propuse pentru importurile de cauciuc sintetic, despre care susține că nu sunt suficient de puternice.

Decizia ar putea fi luată astăzi

Deși a recunoscut că a întârziat pachetul, Varșovia a negat că ar fi fost problema. „Nu blocăm sancțiunile”, a declarat un oficial polonez sub rezerva anonimatului. „Vrem doar să avem sancțiuni care să aibă sens”.

Toate celelalte puncte au fost convenite, au declarat patru diplomați UE.

Comisia a continuat joi seara discuțiile cu unele țări UE în căutarea unui compromis, potrivit a doi dintre diplomați. O altă reuniune a ambasadorilor din cele 27 de țări membre ale UE va avea loc vineri dimineață, au declarat patru diplomați, pentru a încerca să obțină un acord.

De ce se opune Polonia?

Obiecția Poloniei se referea la restricțiile propuse privind importurile de cauciuc sintetic din Rusia. Șoimii sancțiunilor au cerut o interdicție completă, dar, într-un efort de a liniști alte țări care se bazează pe aceste importuri, Comisia a sugerat stabilirea unei limite de cotă la 560 000 de tone, a declarat un diplomat UE.

Aceasta este chiar mai mare decât importurile actuale, a spus oficialul polonez. În timp ce mai mulți diplomați ai UE au declarat că Polonia a fost cel mai deschis oponent al acestei cote, alții și-au exprimat, de asemenea, nemulțumirea cu privire la derogările acordate anumitor companii. Un diplomat UE a declarat că această cotă propusă „face ca sancțiunea să nu mai aibă sens”.

Datele comerciale arată că importurile din Rusia nu au depășit această cotă în ultimul deceniu.

Pachetul actual exclude deja alte puncte controversate, cum ar fi interzicerea importurilor de diamante rusești, facilitarea sancționării membrilor familiilor și anturajelor oligarhilor sau sancționarea anumitor angajați ai companiei nucleare de stat Rosatom, potrivit Politico.

 

 

Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând din mai 2021 face parte din echipa ... vezi toate articolele

Citește și