Lacul Cinciș din Hunedoara era, în vremurile bune ale comunismului, un paradis proletar de 1 Mai. Oamenii muncii, dar și reprezentații săi, organele de partid și stat, petreceau, oarecum cot la cot, pe malurile lacului de acumulare. Unii pe pătură, alții în vile de protocol. Dar fumul grătarelor unea poporul și conducătorii sub aceeași umbrelă olfactivă. Acum, este tot locul oamenilor muncii, s-au schimbat doar mașinile, dar nu și micii!
Chiar și dictatorul Ceaușescu avea o vilă de protocol pe malul lacului, ca de altfel în fiecare județ al țării, evident, în zonele cele mai pitorești.
Ca și de 23 August, în fiecare județ al patriei, și pe malul Lacului Cinciș, în ajunul 1 Mai se răspândea zvonul, gros ca fumul de grătar, „Vine Ceaușescu”. Și în Hunedoara, ctitorie siderurgică, erau oameni care puteau să jure, că au auzit un elicopter și parcă l-au și văzut pe Ceaușescu pe geamurile fumurii ale unui ARO cu numere de București. De obicei, în toate vilele de protocol, fie Bicaz, Vidraru, Porțile de Fier sau Cinciș, petreceau comuniștii de frunte al județului.
Lacul Cinciș este de unul dintre cele mai mari lacuri din Transilvania, cu o suprafață de aproximativ 867 hectare și o adâncime de 48 metri. Lacul este unul dintre principalele obiective turistice din zonă, acum pe malul său fiind amenajate mai multe locuri de camping.
Lacul de acumulare Cinciș se găsește în Munții Poiana Rusca, la circa 10 kilometri de municipiul Hunedoara, într-o zonă de un pitoresc aparte care atrage mii de turiști, nu numai de 1 Mai. Lacul de acumulare a fost amenajat pe amplasamentul satului Cinciș, în anul 1962, când au fost strămutate peste 800 de familii.
Barajul a fost ridicat în perioada anilor 1961-1964 pentru alimentarea cu apă a Combinatului Siderurgic de la Hunedoara din acea vreme, pentru alimentarea cu apă a municipiului Hunedoara, dar și ca zonă de agrement pentru metalurgiștii hunedoreni.
Era locul favorit de relaxare și chermeze al oamenilor muncii și reprezentanților lor.
În anii 80, în România au început să dispară micii, și benzina, deci și interesul pentru frumusețile patriei. După 1990, majoritatea resorturilor comuniste, la fel și la Cinciș, au început să se degradeze.
Au fost revitalizate în ultimii 20 de ani, dar acum locul Daciilor au fost luat de Jeep-uri, au apărut ski-jet-urile, parapantele, bărcile, șalupele, dronele etc. Dar micii niciodată!
Citiți și: