Lacul de basm din România. Este UNIC în Europa, dar puțini turiști de la noi știu de existența lui
În această perioadă, mulți români sunt în căutare de oferte pentru a-și petrece concediul, dar și România este plină de locuri de poveste care așteaptă să fie descoperite.
Este și cazul Lacului Ursu, cunoscut și drept „Marea Moartă a Transilvaniei”.
Lacul Ursu este unic în Europa, fiind cunoscut pentru proprietățile sale curative dar și pentru că este cel mai mare lac heliotermic de pe continent.
Puțini oameni știu despre existența acestui loc de vis, cu peisaje de basm, dar cei care cunosc locurile știu că apa lacului are proprietăți curative.
Situat lângă orașul Sovata din județul Mureș, lacul are o suprafață de 40.000 de metri pătraţi, adâncimea de 18 metri şi o salinitate medie de 300 de grame/litru.
Astfel, Lacul Ursu este o adevărată sursă de sănătate. Salinitatea de aici se mai găsește la Marea Moartă din Israel spre suprafaţă. Privit de la înălţime, Lacul Ursu are forma unei blăni de urs desfăşurate, de unde îi vine şi numele, notează stiridecluj.ro.
Cum s-a format lacul
Potrivit sursei citate, fenomenul de heliotermie a apărut în mod natural, în urma scurgerii continue în lac a unui pârâu și a precipitațiilor, care, în timp, au creat peste apa sărată un strat de apă dulce, ducând, astfel, la apariția efectului de seră și asigurând în acest fel încălzirea straturilor de apă sărată din adâncime.
Fiind unic în Europa, tot mai mulți străini sunt curioși și își fac rezervare din timp în zona Sovatei pentru a ajunge la acest izvor de sănătate.
Turiștii aleg acest lac în special pentru beneficiile pe care le are apa sărată. Aceasta ajută la ameliorarea durerilor articulare, musculare etc.
Iar efectele benefice ale apei lacului sunt confirmate și de către specialiști.
„Acest tip de tratament era aplicat pe scară largă, sub supraveghere medicală, încă din anii 1970, cu metodele existente în acea perioadă. În prezent, la metodele clasice, se adaugă noile metode de diagnostic a cauzelor infertilităţii, cât şi posibilitatea de a urmări efectele terapiei în mod ţintit”, a explicat balneologul Suzana Pretorian.