Prima pagină » Actualitate » Lăsata Secului înainte de POSTUL Crăciunului. Care este semnificația acestei sărbători și ce tradiții, mai puțin cunoscute, există la români

Lăsata Secului înainte de POSTUL Crăciunului. Care este semnificația acestei sărbători și ce tradiții, mai puțin cunoscute, există la români

Lăsata Secului înainte de POSTUL Crăciunului. Care este semnificația acestei sărbători și ce tradiții, mai puțin cunoscute, există la români

Lăsata Secului înainte de Postul Crăciunului. Lăsata Secului este o sărbătoare tradițională românească, celebrată cu ocazia intrării în perioadele de post, mai ales înainte de Postul Paștelui și Postul Crăciunului. Aceasta marchează ziua în care oamenii savurează mâncăruri „de dulce” (carne, ouă, brânză) și, de asemenea, este prilej de petrecere și de respectare a unor obiceiuri care diferă de la o zonă la alta.

Lăsata Secului înaine de Postul Crăciunului

Masa festivă– În seara de Lăsata Secului, familiile organizează o masă bogată, cu mâncăruri pe bază de carne, brânzeturi și alte alimente interzise în post. Aceasta este ultima ocazie de a se bucura de astfel de bucate până la finalul postului. Uneori, se face și o „cină de împăcare”, în care oamenii se iartă între ei și își arată iertarea prin împărțirea bucatelor.

Bucătăria tradițională românească este, într-adevăr delicioasă, însă nutriționiștii ne îndeamnă să fim cumpătați pentru a evita indigestia, sau alte complicații.

„În această zi mai specială trebuie să avem grijă la alimentaţie. Deşi e ultima zi, nu trebuie să facem un abuz alimentar. Chiar dacă mâncăm mai mult, putem adăuga două felii de ananas pentru a ajuta digestia”, spune Ionuţ Ignat, nutriționist, potrivit Antena 1.

„Peştele este o sursă de proteină excpetionala, slabă în grăsimi, ceea ce ne dă o mână de ajutor, plini de omega 3. Așa că de fiecare dată când avem dezlegare la pește e bine să ne cuplăm mesele cu o servire de cel puțin 100-150 de grame de peşte”, mai spune nutriționistul, potrivit aceleiași surse.

Lăsata Secului înaine de Postul Crăciunului. Tradiții și obiceiuri

Focurile ritualice – În unele zone, mai ales în mediul rural, se fac focuri în curți sau pe dealuri, un simbol al purificării și al alungării spiritelor rele. Această practică este întâlnită în special în zonele de munte.  Uneori, oamenii aruncă pe foc cârpe vechi, paie sau resturi din recoltă, considerând că astfel scapă de toate energiile negative.

Ritualul „Scăldarea de Lăsata Secului” – În tradiția românească, scăldatul la Lăsata Secului simbolizează purificarea și pregătirea trupului pentru post. De obicei, se spală mâinile și fața într-o apă curată, eventual luată dintr-o fântână sau izvor.

„Alungarea de Sec”   – Este o practică în care tinerii sau copiii bat vase de fier, tobe improvizate, sau chiar linguri de lemn pentru a face zgomot, cu scopul de a alunga duhurile rele și iarna. Acest ritual de alungare este, în esență, o sărbătoare a purificării.

Plugușorul de Lăsata Secului  – În unele regiuni, Plugușorul este „jucat” și la Lăsata Secului, cu scopul de a binecuvânta casa și familia. Obiceiul se întâlnește mai ales în satele din Moldova și presupune colindatul casei cu urări de rod bogat.

„Iertarea”  – La Lăsata Secului, este foarte important ca oamenii să se ierte reciproc. În această zi, conflictele trebuie să fie rezolvate, iar iertarea este un act simbolic prin care familia și prietenii își oferă sprijin spiritual pentru perioada de post.

Obiceiuri legate de viitor și noroc   – Uneori, în gospodăriile din mediul rural se obișnuiește ca oamenii să ghicească cum va fi vremea sau recolta anului viitor, în funcție de anumite fenomene care au loc la Lăsata Secului, cum ar fi direcția vântului, cum este cerul în noaptea respectivă etc.

Aceste tradiții reflectă credințele populare și valorile comunităților românești, în care postul este nu doar o perioadă de abstinență alimentară, ci și un moment de curățare sufletească și de întărire a relațiilor sociale.

FOTO: Pexels

Citește și:

Bucureștiul se pregătește pentru SĂRBĂTORI: Montarea decorațiunilor de Crăciun a început pe străzile Capitalei

Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, și-a început cariera în funcția de redactor la MEDIAFAX și Antena 3. A evoluat în poziția de editor și reporter în cadrul ... vezi toate articolele