Prima pagină » Actualitate » LĂSATA SECULUI sau Duminica iertării. Tradiții și obiceiuri ce trebuie respectate cu sfințenie

LĂSATA SECULUI sau Duminica iertării. Tradiții și obiceiuri ce trebuie respectate cu sfințenie

LĂSATA SECULUI sau Duminica iertării. Tradiții și obiceiuri ce trebuie respectate cu sfințenie
Lăsata Secului de brânză. Tradiţiile din jurul acestei sărbători / Sursă Foto: Pixabay

Sărbătoarea Învierii lui Iisus Hristos este una dintre cele mai importante sărbători ale creștinătății. În fiecare an, credincioșii se pregătesc cu smerenie pentru Postul Mare, cel de dinaintea Învierii Mântuitorului.

În anul 2023, Paștele ortodox este pe data de 16 aprilie, în timp ce Paștele catolic pică pe 9 aprilie. Lăsata secului sau Duminica iertării pică în 2023, pe data de 26 februarie.

Postul Paștelui este cel mai aspru și cel mai lung dintre cele patru posturi importante din an. În acest an, Postul Paștelui la ortodocși va începe pe 27 februarie și se va încheia pe 15 aprilie, potrivit calendarului ortodox. De asemenea, în funcție de data la care este sărbătorit Paștele, sunt fixate Floriile și Rusaliile.

Regula după care se calculează ziua exactă a fost stabilită la Sinodul Ecumenic de la Niceea, în 325 e.n. Astfel, Paştele Ortodox este sărbătorit, în fiecare an, în duminica imediat următoare lunii pline de după echinocţiul de primăvară.

Tradiţii şi obiceiuri

După Lăsatul Secului de brânză, în Săptămâna Curată, nu se țese. Cei care nu respectă această datină, pot avea parte de vizită inopinată a lui Toader, ”care vine peste noapte și încurcă ițele”. Afectați ar putea să fie și caii sau vitele ale cărui stăpân nu ține sărbătoarea de Sân Toader. Animalele ar putea fi rănite sau atacate de fiare.

Cum se ține postul Paștelui

În postul Paștelui nu se consumă carne, pește sau lactate. Ba chiar mai mult decât atât, regulile bisericeșți au stabilit că există și zilele rânduite pentru ajunare – adică abținerea totală de la mâncare și băutură. Acestea sunt lunea și marțea din prima săptămâna a postului, iar în ultima săptămâna a postului se ajunează luni, marți, miercuri, vineri și sâmbătă. În aceste zile se pot consuma, seara, doar pâine și apă.

În Săptămâna Mare se mănâncă doar seara, pâine și se bea apă iar în Vinerea Mare se ține post negru.

De asemenea, în post nu este bine să faci petreceri, fapte rele sau să vorbești de rău pe cineva. Postul Paștelui presupune curățenie trupească și sufletească. În Postul Paștelui nu se fac nunți.

Când este dezlegare la peşte în Postul Paştelui

Pe parcursul întregului post există zilele cu dezlegare la pește, când cei care postesc au voie să consume mâncăruri din pește. Zilele când au loc dezlegarile la peste sunt de Praznicul Bunei Vestiri, pe data de 25 martie și de Florii, în duminica de dinaintea Paștelui.

Totodată, dacă sărbătoarea de Bunavestire cade în primele patru zile din Săptămâna Patimilor, se dezleagă numai la untdelemn şi vin. Când cade în vinerea sau sâmbătă acestei săptămâni, se dezleagă numai la vin.

Se spune că de la postul propriu-zis pot fi scutiți copiii, femeile gravide, lăuzele și bolnavii, însă asta nu înseamnă că se pot lipsi de postul spiritual și de rugăciuni.

 

Elena Popescu iubește jurnalismul încă din adolescență, atunci când și-a descoperit pasiunea pentru scriitură. Primul job a fost la numai 21 de ani, când lucra ca reporter pentru un ziar săptămânal. ... vezi toate articolele