Klaus Iohannis a promulgat, vineri, legea prin care vânzătorii de tutun și alcool publice sunt obligaţi să solicite actele de identitate la vânzarea băuturilor alcoolice şi produselor din tutun, pentru a verifica dacă cei care cumpără au împlinit vârsta de 18 ani. Neîndeplinirea acestei obligații atrage amenzi de la 10.000 la 30.000 lei. Din păcate, doar marile magazine pot implementa eficient aceste prevederi, prin casele automate în care la orice produs alcoolic sau tutun trebuie vină un supervizor.
Dar mici comercianți, fără camere video și în concurență disperată cu balaurii din domeniu vor vinde spre dublu alcool și tutun minorilor. Exempele sunt evidente, la colțul blocului. În cel mai rău caz, minorii vor apela la cerșetorul alcoolic de pe bancă, contra unui comision etilic…
Astfel, actul normativ promulgat completează art. 3 din Legea 349/2002 și modifică legea 61/1991, în sensul instituirii măsurii de consultare a documentelor de identitate la cumpărarea produselor din tutun şi alcool, în vederea reducerii consumului acestora în rândul persoanelor care nu au împlinit 18 ani.
„În vederea verificării împlinirii vârstei de 18 ani a cumpărătorilor şi consumatorilor care solicită vânzarea, respectiv servirea băuturilor alcoolice, băuturilor energizante şi/sau produselor reglementate de dispoziţiile art. 2 din Legea nr. 201/2016 privind stabilirea condiţiilor pentru fabricarea, prezentarea şi vânzarea produselor de tutun şi a produselor conexe şi de modificare a Legii nr. 349/2002 pentru prevenirea şi combaterea efectelor consumului produselor de tutun, cu modificările şi completările ulterioare, membrii personalului localurilor publice şi vânzătorii din unităţile comerciale au obligaţia de a solicita consultarea actelor de identitate ale consumatorilor”, prevede legea promulgată de către șeful statului.
Totodată, „în cazul neîndeplinirii acestei obligaţii, membrii personalului localurilor publice şi vânzătorii din unităţile comerciale pot fi sancţionaţi cu amendă de la 10.000 lei la 30.000 lei”, mai arată actul normativ. Pe 16 octombrie 2023, Senatul a adoptat acest proiect de lege în calitate de prim for sesizat, iar pe 26 iunie a.c. a fost adoptat decizional de către Camera Deputaților.