Legea care vizează transferul sistemului PATRIOT către Ucraina, votată în plenul Camerei Deputaților / AUR a votat împotrivă
Comisia de Apărare din Camera Deputaților a dezbătut marți, cu ușile închise, proiectul de lege care vizează donarea unui sistem de apărare antiaeriană Patriot către Ucraina. După avizul favorabil al Comisiei, proiectul de lege a trecut de plenul Camerei Deputaților, în calitate de for decizional, cu 245 de voturi „pentru” și 29 „împotrivă”. Inițiativa vine pe fondul escaladării conflictului din Ucraina și al angajamentului României de a sprijini eforturile de apărare ale Kievului în fața agresiunii rusești.
UPDATE 11:40
Proiectul de lege a trecut de plenul Camerei Deputaților cu 245 de voturi „pentru” și 29 „împotrivă”. Deputații AUR au votat în bloc contra proiectului de lege care vizează transferul sistemului Patriot către Ucraina.
UPDATE 11:15
Ce se întamplă acum în Parlament este acoperirea unora care nu vor sa fie acuzați de înaltă trădare. Un stat terț a venit și ne-a impus această donație pe care o facem (…) Nu știm dacă împrumutul este pentru populația României sau o nouă donație pentru Ucraina, a spus liderul AUR, George Simion.
UPDATE 11:05
România este membră NATO, România are obligații și datorii, România trebuie să arate că este principalul furnizor de securitate la Marea Neagră. Nu facem altceva decât să ținem un război în afara granițelor noastre (…) România nu este în situația în care nu se poate apăra, a declarat vicepreședintele Comisiei pentru Apărare, Mihai Fifor, la dezbaterile pentru proiectul de lege privind donarea sistemului Patriot.
UPDATE 10:20
AUR a cerut retrimiterea la Comsie a proiectului pentru 2 săptămâni. Propunerea a fost respinsă cu 146 de voturi „contra” și 21 „pentru”.
UPDATE 10:15
Comisia de Apărare din Camera Deputaților a dat aviz favorabil cu majoritate de voturi în ce privește donarea sistemului Patriot către Ucraina. Proiectul de lege merge la vot în plenul Camerei Deputaților.
Știrea inițială:
După finalizarea dezbaterilor din Comisia de Apărare, proiectul de lege va trece ulterior prin votul plenului Camerei Deputaților, în calitate de for decizional.
Reamintim că Senatul a votat luni proiectul care a fost adoptat de Guvern, privind donarea unui sistem Patriot către Ucraina, cu 94 de voturi „pentru”, 11 „contra” și două abțineri.
Comisia de apărarea de la Senat a votat în unanimitate raportul asupra proiectului de lege privind completarea articolului 1 din legea 222/2017 pentru realizarea capabilității de apărare aeriană cu bază la sol aferentă programului de înzestrare esențială sisteme de rachetă aer-sol cu bătaie mare.
Potrivit expunerii de motive, prin prezentul proiect de lege:
– se propune aprobarea efectuării unui act de donație pentru un sistem de rachete sol-aer PATRIOT, în configurația convenită cu partenerul american;
– se abiliteaza Guvernul Romaniei să stabileasca detaliile realizării actelor de donație și a transferului propriu-zis prin hotarare a Guvernului;
– se abiliteaza Guvernul Romaniei să întreprindă demersurile necesare, pentru reconstituirea capabilității de apărare aeriană cu baza la sol aferentă programului de înzestrare esențial „Sistem de rachete sol-aer cu bătaie mare (HSAM)” prin atribuirea Guvernului Statelor Unite ale Americii a contractelor de tip Letter of Offer and Acceptance-LOA
specifice Programului Foreign Military Sales – FMS pentru achiziționarea, a 1 (unu) sistem de rachete sol-aer PATRIOT configuratia 3+, respectiv a echipamentelor majore, mijloacelor de transport, materialelor, pieselor, echipamentelor de mentenanță, pachetului de suport logistic inițial și a serviciului de instruire, echipamentelor criptografice și cu regim special, cu încadrarea î valoarea prevazuta la art. 1 alin. (2) din prezenta lege și din fonduri externe nerambursabile;
– se abiliteaza Ministerul Apărării Naționale să asigure sumele necesare achitarii taxelor și comisioanelor aferente reconstituirii capabilității de apărare aeriană cu baza la sol.
Promisiunile SUA, față de România
România ar urma să primească la schimb un alt sistemul Patriot din partea Statelor Unite. Ministerul Apărării Naționale este cel care negociază cu guvernul Statelor Unite, țara care produce un astfel de sistem.
,,Va fi un sistem ultramodern!”, noul Patriot pe care ar urma să-l primim, au precizat surse guvernamentale.
Totodată, SUA ne-au acordat și un împrumut de 2 miliarde de dolari, bani care vor fi direcționați către modernizarea și înzestrarea armatei române, consolidând capacitatea de apărare a țării în acest context geopolitic tensionat.
Știre în curs de actualizare
CITIȚI ȘI: