Prima pagină » Actualitate » Legea desființării dobânzilor aberante merge înainte/CCR a respins contestația USR

Legea desființării dobânzilor aberante merge înainte/CCR a respins contestația USR

Legea desființării dobânzilor aberante merge înainte/CCR a respins contestația USR
Senatorul social-democrat Daniel Cătălin Zamfir anunță eliminarea dobânzilor uriașe percepute de către IFN-uri în cazul împrumuturilor. USR a atacat la Curtea Constituțională proiectul adoptat de Camera Deputaților prin care este specificat faptul că suma returnată de un client nu va putea depăși dublul sumei împrumutate. Potrivit senatorului Cătălin Zamfir, sunt sute de mii de români care au plătit și dobânzi de 60 000%. 

Românii care s-au împrumutat la IFN și apoi au avut de returnat mai mult decât dublul sumei împrumutate vor afla că legea va interzice, de acum înainte, impunerea unor dobânzi aberante. Proiectul inițiat de social-democrați a fost atacat la CCR de către cei din USR, folosindu-se de niște argumente „absolut stupide”, după cum le numește senatorul social-democrat Cătălin Zamfir. Acesta a anunțat pe pagina sa de Facebook despre această victorie.

S-A SFÂRȘIT CALVARUL! DOBÂNZILE ABERANTE ALE IFN-urilor AU DEVENIT ISTORIE!!! CCR A RESPINS CONTESTAȚIA USR! Pe scurt, lucrurile stau așa: în cazul creditelor de consum in valoare maximă de 5.000 lei, costul total al creditării nu poate depăși 1% pe zi și, concomitent, valoarea totală plătibilă de către consumator nu poate depăși dublul valorii totale a creditului, incluzând aici și orice cheltuieli legate de recuperarea creditului, inclusiv cu executarea silită; în cazul creditelor de consum cu valoare cuprinsă între 5.001 și 10.000 lei, costul total al creditării nu poate depăși 0,8% pe zi și, concomitent, valoarea totală plătibilă de către consumator nu poate depăși dublul valorii totale a creditului, incluzând orice cheltuieli legate de recuperarea creditului, inclusiv cu executarea silită; în cazul creditelor de consum cu valoare cuprinsă între 10.001 și 25.000 lei, costul total al creditării nu poate depăși 0,6% pe zi și, concomitent, valoarea totală plătibilă de către consumator nu poate depăși dublul valorii totale a creditului, incluzând aici și orice cheltuieli legate de recuperarea creditului, inclusiv cu executarea silită; dacă nivelul DAE este mai ridicat decât plafoanele stabilite la art. 4-6, acest nivel va fi redus, în mod corespunzător, la cererea consumatorului, fie pe cale amiabilă, fie pe cale judecătorească; în cazul creditelor de consum acordate de IFN în valoare maximă de 15.000 de lei, valoarea totală plătibilă de către consummator nu poate depăși dublul valorii totale a creditului; în situația depășirii plafoanelor prevăzute, consumatorul poate solicita creditorului financiar revizuirea contractului, iar creditorul financiar este obligat să efectueze în scris în termen de 45 de zile de la primirea solicitării consumatorului, o propunere de revizuire a contractului, ținând cont de situația financiară, inclusiv din perspectiva gradului maxim de îndatorare; propunerea de revizuire a contractului va conține reducerea sau ștergerea parțială a unor obligații ale consumatorului, reeșalonarea sau refinanțarea acestora ori, după caz, darea în plată a imobilului ipotecat, cu respectarea prevederilor Legii nr. 77/2016 privind darea în plată a unor imobile în vederea stingerii obligațiilor asumate prin credite, cu modificările și completările ulterioare, a anunțat senatorul pe Facebook.

CITEȘTE ȘI:

Românii NU vor mai fi păcăliți când își vor lua un credit. Daniel Zamfir: Niciun cetățean nu va plăti mai mult decât dublul sumei împrumutate

CAMERĂ DECIZIONALĂ. Legea împotriva dobânzilor excesive, adoptată de deputați. Daniel Cătălin Zamfir, inițiator: „Încă o victorie uriașă pentru românii cu credite la bănci și IFN-uri”

Autor

Citește și