Prima pagină » Actualitate » „Legea FUGARILOR” a fost adoptată / Alina Gorghiu: Ai fugit de justiţia din ţară, când te întorci tu plăteşti aducerea ta în ţară, nu statul român

„Legea FUGARILOR” a fost adoptată / Alina Gorghiu: Ai fugit de justiţia din ţară, când te întorci tu plăteşti aducerea ta în ţară, nu statul român

Camera Deputaților a adoptat marți, în calitate de for decizional, actul normativ care îi obligă pe fugarii care s-au sustras urmării penale sau executării condamnărilor să plătească cheltuielile judiciare în cazul aducerii în țară. Mai exact, statul ar urma să-și recupereze cheltuielile cu extrădarea acestora. Ministrul Justiției Alina Gorghiu a declarat că aceste costuri variază între câteva mii și 25.000 de euro, sume care până acum erau suportate de stat.

Legea se aplică persoanelor urmărite internaţional pentru care a fost emis mandat european de arestare, dar și persoanelor care au fugit în afara Uniunii Europene şi pentru care se desfăşoară procedura de extrădare.

Actul normativ mai prevede ca fugarul care se sustrage de la urmărire penală sau judecată să suporte cheltuielile de judecată prin hotărârea definitivă de condamnare (în caz de achitare, rămân în sarcina statului).

Fugarii trebuie să se gândească de două ori înainte să fugă de justiţia din România. Asta pentru legea fugarul plăteşte a fost adoptată astăzi de Parlament, Camera Deputaţilor mai exact, şi merge la promulgare. Se ştie că unii dintre condamnaţi şi-au descoperit valenţe de atleţi penali, dar ştiţi că statul român a cheltuit în 2023 ca să îi aducă pe aceşti fugari aproape 10 milioane de lei. Ministerul Justiţiei a făcut acest proiect de lege de bun simţ. Ai fugit de justiţia din ţară, când te întorci tu plăteşti aducerea ta în ţară, nu statul român”, a afirmat Alina Gorghiu.

Ministrul Justiției a explicat că există două situații în care noile reglementări se aplică: prima, când inculpatul evită urmărirea penală sau procesul judiciar, caz în care costurile de extrădare se adaugă la cheltuielile judiciare; a doua, când condamnatul fuge pentru a evita executarea pedepsei, situație în care sumele vor fi recuperate printr-un proces civil inițiat de ministerul responsabil de cheltuieli.

Pe 15 aprilie, Senatul a adoptat proiectul, în calitate de prim for sesizat, votul Camerei a fost decizional şi, astfel, legea merge la promulgare.

CITEȘTE ȘI:

Aducerea unui fugar român din străinătate poate costa statul român echivalentul unui LOGAN nou. Gorghiu: „Cazul Baicu Cristian – 57.200 de lei”

LEGEA FUGARILOR a trecut prin Senat, în ciuda CCR. Condamnații definiv care se sustrag încarcerării își achită „RECUPERAREA”

Absolventă a Universității de Stat din Republica Moldova, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Borșcevschi Olga a debutat în presă la televiziunea Realitatea TV Moldova și la ... vezi toate articolele

Citește și