Legile educației și proiectul de plafonare a prețurilor la polițele RCA, două dintre cele mai fierbinți subiecte ale momentului în România, au fost retrase de pe agenda ședinței de Guvern de vineri, 24 martie 2023.
Proiectele Legilor educaţiei nu figurează pe agenda Guvernului întrucât ministrul de resort, Ligia Deca, are încă o situaţie a stării de sănătate care necesită urmarea recomandărilor medicale de izolare.
Reamintim că ministrul Educației, Ligia Deca, se află în izolare după ce s-a infectat cu virusul SARS-CoV-2.
În urmă cu două săptămâni, premierul Nicolae Ciucă anunța că proiectele legilor educaţiei vor intra, în perioada imediat următoare, în avizare la nivelul tuturor ministerelor cu responsabilitate în domeniu, astfel încât, în şedinţa de Guvern din data de 23 martie, să fie aprobate şi transmise spre dezbatere şi adoptare în Parlament.
Referitor la proiectul de plafonare a preţului la poliţelele RCA, pregătit la propunerea Autorităţii de Supraveghere Financiară, acesta nu figurează pe ordinea de zi a ședinței de vineri a Guvernului deoarece a fost retras chiar de ASF, a precizat Dan Cărbunaru, purtătorul de cuvânt al Executivului.
Înainte de începerea ședinței, premierul Nicolae Ciucă a avut de făcut următoarele precizări cu privire la retragerea de pe ordinea de zi a ședinței de Guvern a proiectului plafonării prețului la polițelele RCA.
„Documentul a fost retras de ASF până la armonizarea tuturor opiniilor și a argumentelor care au fost depuse o dată cu punerea în transparență a proiectului de Hotărâre de Guvern. Și acesta va fi aprobat săptămâna viitoare, după ce ASF-ul îl va readuce la nivelul Guvernului” – Nicolae Ciucă
Daniel Apostol, purtătorul de cuvânt al ASF, a anunțat că instituția a retras proiectul pentru a realiza o analiză a observaţiilor apărute în spațiul public: „Ca urmare a observaţiilor pronunţate pe proiectul iniţial pus în dezbatere publică, proiectul a fost retras tocmai pentru a se realiza o analiză a acestor observaţii”. Tot vineri, brokerii de asigurări au anunţat că se opun proiectului, principalul motiv fiind impactul negativ major pe care viitorul act normativ îl va avea asupra distribuţiei de asigurări.
„Varianta actuală a proiectului de act normativ riscă să determine un blocaj cvasi-total în piaţa de asigurări RCA, fie prin limitarea vânzării de poliţe RCA de către societăţile de asigurare, fie prin retragerea unor jucători de pe piaţa RCA (aşa cum s-a întâmplat cu Uniqa Asigurări după falimentul City Insurance), fie printr-o combinaţie a celor două ipoteze”, se menţionează într-un comunicat comun semnat de Uniunea Naţională a Societăţilor de Intermediere şi Consultanţă în Asigurări (UNSICAR) şi Patronatul Român al Brokerilor de Asigurare – Reasigurare (PRBAR).
În consecință, UNSICAR şi PRBAR au solicitat retragerea acestui proiect şi iniţierea unui dialog cu toţi actorii pieţei (consumatori, asigurători, distribuitori de asigurări, prestatori de servicii) în cadrul căruia să fie expuse punctele de vedere de către toate părţile implicate şi, împreună, să fie identificate soluţii constructive, în beneficiul şi pe termen mediu şi lung al consumatorilor de asigurări şi al păgubiţilor, precum şi al tuturor participanţilor la această piaţă.
La rândul său, Asociaţia Utilizatorilor Români de Servicii Financiare (AURSF) a arătat că susţine principiul limitării preţului contractelor RCA, dar consideră că mecanismul din proiectul de Hotărâre de Guvern nu reprezintă o rezolvare optimă a problemei şi propune ca limitarea să nu poată depăşi tarifele de referinţă.