„LEGIONAR” – cel mai căutat cuvânt pe dexonline după primul tur al alegerilor prezidențiale. De ce au votat românii un candidat pro-rus
Cuvântul „legionar” a înregistrat cele mai multe căutări pe dexonline în noaptea de 24 spre 25 noiembrie, imediat după publicarea rezultatelor parțiale din primul tur al alegerilor prezidențiale, ceea ce dovedește că mulți alegători nu s-au informat deloc despre „candidatul fantomă”, un pro-rus convins, anti-UE și anti-NATO care a răsturnat toate sondajele și așteptările marilor partide.
LEGIONAR – acesta este cuvântul care îl plasează pe primul loc pe Călin Georgescu, un candidat „independent” cu discurs populist de extremă dreapta, anti-american, anti-UE, anti-NATO, dar pro-Rusia și pro-Putin.
Conform platformei dexonline, termenul „legionar” a fost căutat de 2234 de ori până la ora 6:10 dimineața. Pe pagina de Facebook a site-ului, reprezentanții dexonline au descris situația astfel: „A fost o noapte intensă… ne-a bântuit candidatul-fantomă.”
Alte cuvinte intens căutate au fost „suveranitate”, „suveran” și „antisemitism”, toate legate de discursul politic și ideologia candidatului aflat în fruntea clasamentului, potrivit News.ro.
Călin Georgescu și iubirea sa față de Rusia
Călin Georgescu, în vârstă de 62 de ani, a obținut peste 2 milioane de voturi, conform numărării a 99,78% din buletinele de vot. Acesta a intrat în turul doi al alegerilor prezidențiale pe prima poziție, consolidându-și poziția printr-un discurs controversat, cu accente legionare și antisemite.
Georgescu a declarat public admirația sa față de liderul legionar Corneliu Zelea Codreanu și mareșalul Ion Antonescu, pe care i-a numit „eroi”. Antonescu este responsabil de Holocaustul din România, în urma căruia au murit sute de mii de evrei și romi.
Călin Georgescu s-a declarat un „admirator al lui Vladimir Putin”, afirmând în cadrul unui emisiuni televizate că „șansa României este înțelepciunea rusească”.
Într-un alt interviu la Realitatea Plus, din februarie 2022, el spunea că este „atras de cultura rusă”.
„Trebuie să te ai bine cu toţi vecinii. În rest, trebuie să te ai bine cu toate puterile mari ale lumii – China, Rusia…”.
Călin Georgescu a fost vehiculat deseori ca prim-ministru din diferite direcţii în interiorul curentului românesc neo-legionar sau de extremă dreapta – între 2020 şi 2022 a fost şi membru AUR şi George Simion însuşi a vorbit de el ca fiind candidatul formaţiunii pentru funcţia de premier al guvernului.
Inclusiv aparatul de propagandă al Rusiei, prin Sputnik, a discutat despre Călin Georgescu ca „posibil” premier în România.
„Dr. Călin Georgescu va fi viitorul prim-ministru”, scriau propagandiştii ruşi în vara lui 2016, înainte de alegerile parlamentare din acel an, câştigate la scor foarte mare de PSD-ul lui Liviu Dragnea.
„Vladimir Putin este un om care-şi iubeşte ţara. E o persoană, care, din punctul meu de vedere, cunoaşte foarte bine unghiurile diplomatice, le stăpâneşte şi este înconjurat de foarte buni profesionişti”, spunea Călin Georgescu.
Legat de Ucraina, cu puţin timp înainte de declanșarea invaziei ruseşti, Georgescu spunea că Ucraina este un „stat inventat” şi că România „ar fi avut mai mult de câştigat” „dacă întreţinea relaţii mai bune cu China şi Rusia”. Practic, Georgescu a repetat constant punctajele de propagandă ale regimului de la Kremlin, susținând mereu punctele de vedere anti-Ucraina ale acestuia.
De asemenea, Georgescu a numit scutul NATO de apărare împotriva rachetelor balistice din orașul românesc Deveselu o „rușine a diplomației”. El a declarat că Alianța Nord-Atlantică nu va proteja niciunul dintre membrii săi în cazul în care aceștia ar fi atacați de Rusia și ar fi mai bine ca România să iasă din Alianța Nord-Atlantică și să se apropie de Rusia.
Citește mai mult pe acest subiect: